Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Астрономите чакат експлозията в южното съзвездие. Шансовете на Земята да оцелее са големи

Звездната система на Апоп, разположена на 8 000 светлинни години от Слънцето, е влязла в последната фаза на своята еволюция и скоро ще сложи край на живота си в ослепителна гама-светкавица. Според астрономите гама-лъчението от експлозията няма да доведе до унищожаване на озоновия слой на Земята.

Австралийските астрономи разбраха какво се случва в много необичайна звездна система, разположена на 8000 светлинни години от нас в южното съзвездие на Нагон (или Норма). Тази двоична звезда беше открита от рентгеноскопа XMM-Newton. Тази година австралийските астрофизици, водени от Джоузеф Кулинг, дадоха на звездата име Апоп в чест на египетското змийско божество, олицетворяващо злото и противопоставяйки се на яркия Ра, бога на слънцето. Този зловещ образ беше вдъхновен от появата на тази система: чифт ярки звезди е заобиколен от влак от космически прах, вихър във формата на дракон.

В неотдавнашна статия на астрофизиците те казват, че тази система може много скоро да даде на човечеството вълнуваща гледка. Една от звездите ще избухне като свръхнова, произвеждайки избухване на гама-лъчи - явление, наблюдавано по-рано от астрономите само в далечни галактики. Апоп се намира в нашия Млечен път, в универсален мащаб в непосредствена близост.

Една от звездите в тази двойка принадлежи към класа звезди Wolf-Rayet: тези ярки и масивни звезди не живеят много дълго, след което те експлодират като свръхнови. В нашата галактика са известни само няколкостотин звезди Wolf-Rayet. Особено драматичен е животът на такива звезди в бинарните системи, където материята тече от една звезда в друга и двата компонента преминават през етапа на Волф-Райет на свой ред и завършват живота си в ослепителна светкавица, превръщайки се в черна дупка или неутронна звезда.

Двоичната система Апоп се характеризира със силни звездни ветрове, които духат от двата компонента. Изправени един срещу друг, тези ветрове пускат в движение струпки прах (именно те се виждат от астрономите под формата на змийски облак). Австралийските астрофизици измерват скоростите на части от този космически кораб. Оказа се, че звездна вятър духа от звезда на Wolf-Rayet със скорост 3400 км / сек. В този случай скоростта на праховия облак е по-скромна и възлиза само на 570 км / с. Това е възможно, според астрофизиците, само в един случай - ако звездата Wolf-Rayet се върти с голяма скорост.

Според теоретиците факторът за бързо въртене става критичен, когато настъпи моментът на експлозия на свръхнова. В този случай, освен всички обичайни видими ефекти, съпътстващи експлозията, трябва да възникне мощно излъчване на гама-лъчение, насочено по оста на въртене на звездата. Така че, най-вероятно, се обяснява феноменът на изблици на гама-лъчи - толкова мощни импулси на електромагнитно излъчване, че те могат да бъдат наблюдавани буквално през цялата видима вселена. Понякога астрономите записват гама-изблици след 1967 г. Те не можаха да обяснят механизма си дълго време - когато американският военен спътник регистрира първия взрив на гама-лъчи, експерти за първи път го свързват с ядрени тестове в СССР. Сега се смята, че по време на гравитационния срив на бързо въртящ се предмет се случва спукване на гама-лъч.

Австралийските астрофизици са убедени, че обектът Апоп, който те изучават, е идеален кандидат за ролята на такъв източник на гама. Тя може да изригне много скоро - след няколко месеца или след няколко хиляди години, което в космически мащаб в никакъв случай не е дълго.

Нашата планета е достатъчно близо до Апоп, така че този изблик на гама-лъчи може да унищожи, ако не самата Земя, то поне озоновия слой на нейната атмосфера, което би означавало планетарна катастрофа. За щастие, според астрономите, такъв неприятен сценарий е практически невъзможен: оста на въртене на системата Апоп, очевидно, не е насочена в нашата посока, така че да останем далеч от изгарящия лъч. Това обаче няма да попречи на едно от следващите сто поколения земляни да се наслади на грандиозен космически спектакъл.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.