Невероятно откритие – най-голямата известна структура във Вселената е празно място

Астрономи са открили, че най-голямата открита досега структура във Вселената всъщност е огромна дупка, пише The Guardian. Тя е сферично пространство с диаметър 1.8 милиарда светлинни години, което се отличава с необичайната си празнина. Ищван Сзапуди, който ръководи проучването в Хавайския университет в Маноа, описва обекта като възможно “най-голямата структура, идентифицирана от човека”. Съществуването й е станало известно, благодарение на астрономическо изследване, което е установило, че в зоната на структурата, наричана „Студено петно“ има около 10 хиляди галактики по-малко, отколкото в други части на изследваната Вселена .

Невероятно откритие – най-голямата известна структура във Вселената е празно място

При откриването си преди десет години Студеното петно внася противоречие в моделите за развитието на Вселената след Големия взрив. Космологичната теория допуска наличието на празни полета във фоновата температура, дължащи се на възникването на по-топли и по-студени райони с различни размери след раждането на Вселената. Толкова студена и огромна по размер област, каквато е Студеното петно обаче е нещо неочаквано.

Проф. Карлос Френк, космолог от Дърамския университет казва, че Студеното петно е предизвикало недоумение. “Въпросът беше какво го е причинило и дали противоречи на възприетите теории”. Новото изследване предполага, че Студеното петно може частично да се обясни със съществуването на гигантска област с празнина в центъра, която привлича енергия от преминаващата през него светлина. То не е вакуум, а съдържа 20 процента по-малко материя от другата част на Вселената. Учените посочват, че това е уникална област на фона на равномерното разпределение на материята във Вселената.

Проучването, описано в журнала Monthly Notices of the Royal Astonоmical Society, потвърждава, че в района на Студеното петно има сферична област, съдържаща по-малко галактики от заобикалящото го пространство. Вместо да подреди пъзела обаче, откритието прави мистерията още по-дълбока. “Сега трябва да разберем как се е образувала тази празнина”, казва д-р Роберто Трота от Лондонския кралски колеж.

Дори по-смущаващ е фактът, че празнината може да бъде причина за едва 10 процента от температурния спад на Студеното петно, посочва проф. Френк. Обяснението на явлението може да води към пределите на “екзотичната физика” – нови необичайни процеси, които науката все още не познава. Съществуването на празна област помага да се обясни Студеното петно, тъй като ако приемем, че Вселената се разширява прогресивно, то е нормално светлинните фотони да губят енергия, когато прекосяват празнината. Разширяването на Вселената от своя страна се свързва с тъмната енергия. “Това е безпрецедентно доказателство, в случай, че някой се съмнява, за съществуването на тъмната енергия”, казва Френк.

Автор: ПИК