Скални проби разкриват тайната на формирането на Луната

Съществуват различни хипотези за формирането на Луната, пише Gizmag. Според възприетата теория, която е базирана на орбиталната механика, естественият спътник се е формирал преди приблизително 150 милиона години след образуването на Слънчевата система преди 4.6 милиарда години. Тогава младата Земя е била ударена от тяло с размерите на Марс, наречено Тея. Луната се е формирала от останките от този грандиозен сблъсък.

Скални проби разкриват тайната на формирането на Луната
Повечето факти съответстват на тази теория, но не всички. Едно от несъответствията е съставът на изотопите, намерени на Земята и Луната. Изотопите са изключително полезни при проучването на възрастта и произхода на различни обекти. Съотношението им е като ядрен бар код. При правилно измерване учените са в състояние да разберат както дали един метеор е дошъл от Марс, така и в коя ферма е отгледана една кокошка.
Ако Луната е била създадена при сблъсъка на Тея със Земята, то изотопните нива на Земята и Луната би трябвало да са различни, но те не са. Те са подобни и това не предполага различен произход. Учени от Мерилендския университет в САЩ хвърлят нова светлина върху тази загатка. Те са анализирали изотопните “пръстови отпечатъци” на скални проби, донесени от експедицията Apollo 16 през 1972 година и са ги сравнили с тези на Земята.
Екипът посочва, че ударът е бил изключително мощен. Образувалият се облак от прах от Земята и Тея напълно се е смесил, а след това се е консолидирал, образувайки Луната със състав, близък до този на земната мантия. В резултат външните слоеве на Земята и Луната са формирани от смес от едни и същи материали, вследствие на което нивата на изотопи са еднакви.
С това откритие обаче мистериите не са били напълно разгадани. След формирането на Земята и Луната, двете небесни тела са продължили да бъдат обстрелвани от космически материал, като по-голямата част от него е попаднала на Земята. Този нов материал не е съдържал голямо количество от изотопа волфрам-182. По тази причина изследователите са очаквали да открият по-малки количества волфрам-182 на Земята, отколкото на Луната и предположенията им са се потвърдили. “Малката, но важна разлика между Земята и Луната по отношение на изотопния състав на волфрам идеално съответства на различния материал, събран от Земята и Луната след сблъсъка”, казва Ричард Уолкър, геолог в Мерилендския университет. “Това означава, че непосредствено след формирането си Луната е имала напълно еднакъв изотопен състав като Земята”.

Снимка: КЛАСА       Автор: klassa.bg