Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Дупки в пространството и пътуване във времето

 

 
    До началото на 20 век хората вярвали в абсолютното време. Това означава, че на всяко събитие може да бъде еднозначно приписано число, наречено “време”, и всички изправни часовници трябвало да показват един и същи интервал между две събития. Обаче откритието, че скоростта на светлината е еднаква за всеки наблюдател независимо от неговото движение, довело до създаването на теорията на относителността и отхвърлянето на идеята, че съществува абсолютно време. Станало ясно, че е невъзможно да се определи еднозначно моментът от време за настъпване на дадено събитие. Оказало се, че всеки наблюдател има собствена мярка за време, определяна от часовника, който носи със себе си, и че не е задължително показанията на часовниците на двама наблюдатели да са еднакви. По този начин времето се превърнало в субективно понятие, тъй като било свързано с наблюдателя който го измервал.
    Пътуването във времето е възможно. Теорията на относителността показва, че може да се създаде машина на времето, която да ви пренесе в бъдещето. С други думи, можете да влезете в машина на времето, да почакате в нея, да излезете и да установите, че на Земята е минало много повече време отколкото за вас. Днес все още не разполагаме с технологията да го направим, но става дума само за ниво на технологията, защото знаем, че става дума за нещо, което е принципно възможно. Докато си седите в машината на времето тя се изстрелва, ускорява се до скорост, близка до тази на светлината, продължава да се движи с нея известно време, след което се връща. Не бива да ни изненадва, че машината на времето е също и космически кораб, защото според теорията на относителността времето и пространството са неразделно свързани.
     Първият намек, че физическите закони може би позволяват на хората да пътуват назад във времето, датира от 1949 година, когато Курт Гьодел открил съществуването на ново решение на уравненията на Айнщайн, т.е. нова структура на пространство-времето, допускана от Общата теория на относителността. Гьодел бил математик , прославил се с доказателството, че не е възможно да се докажат всички верни твърдения дори да се ограничим до това да се опитаме да докажем всички верни твърдения в една толкова добре отъпкана област като аритметиката. Пространство-времето на Гьодел има любопитното свойство, че цялата Вселена се върти. Но какво означава твърдението, че цялата Вселена се върти? Отговорът има малко технически характер, но се свежда до това, че отделената материя се върти по отношение на посоките, в които сочат осите на жироскопи, намиращи се във Вселената. В пространство-времето на Гьодел въртенето има страничен математически ефект, състоящ се в това, че ако се отдалечите достатъчно от Земята и след това се върнете, е възможно да попаднете на нея в момент, предхождащ вашето заминаване.
 
 
    Фактът, че уравненията му допускали подобна възможност, силно разстроил Айнщайн, който смятал, че Общата теория на относителността не бива да допуска пътуване във времето. Но макар да удовлетворява уравненията на Айнщайн, решението на Гьодел не съответства на Вселената, в която живеем, защото според нашите наблюдения тя не се върти, поне не забележимо. Освен това Вселената на Гьодел не се разширява, докато за нашата това е факт. Все пак през изтеклите години учените, изследвали уравненията на Айнщайн, открили други структури на пространство-време, позволени от Общата теория на относителността, които допускат връщане във времето. Само че наблюденията на микровълновия фонов шум- реликтното лъчение- и количествата елементи като водород и хелий дават основания да се смята, че ранната Вселена не е имала кривина, изисквана според тези модели, за да е възможно пътуването във времето. Също така съществува и проблем с преодоляването на светлинната бариера. Теорията на относителността казва, че с приближаване на скоростта до тази на светлината за ускоряването на космическия кораб ще е нужна все повече и повече енергия.
    Ситуацията обаче не е безизходна. Може например да се окаже, че е възможно да се огъне пространство- времето така, че между точките А и Б да се получи пряк път. Един от начините да се постигне това е дасе създаде тунел в пространството между А и Б. Както подсказва името, тунелът е тънка тръба в пространство- времето, която свързва две почти плоски области, намиращи се далече една от друга. Това е като да се намираш в основата на висока планина. За да стигнеш от другата страна, нормално трябва да се изкатериш на голяма височина, после да се спуснеш на също такова разстояние надолу… но това е ненужно, ако през планината е прокопан хоризонтален тунел.
    Идеята за тунелите в пространството между различни области на пространство- времето не е измислица на фантастите- дължим я на съвсем реномиран източник. През 1935г. Айнщайн и Натан Розен написали научна публикация, в която показвали, че Общата теория на относителността допуска онова, което тогава те нарекли мостове и което днес е известно като “тунели в пространството”. Мостовете на Айнщайн-Розен не съществуват достатъчно дълго, за да премине през тях космически кораб- корабът ще се натъкне на сингуларност в мига на откъсване/отприщване на моста.
 
 
Тунелът на Айнщайн-Розен 
 
 
    Изказана бе идеята обаче, че една достатъчно развита цивилизация може да поддържа мостовете отворени. За да стане това-  и изобщо , за да се огъне пространство-времето по друг начин, позволяващ пътуване във времето, е необходима област в пространство-времето с отрицателна кривина- подобно на повърхността на седло. Обикновената материя, притежаваща положителна плътност на енергията, придава на пространство-времето положителна кривина, като тази на сферата. Така, че за да се огъне пространство-времето по начин, позволяващ пътуване в миналото, е нужна материя с отрицателна плътност на енергията. Но какво означава съществуването на отрицателна плътност на енергията ? Енергията е донякъде като парите: ако имате положителен баланс, може да ги разпределите по различни начини, но съгласно класическите закони, в които вярвали преди 1 век, не ви позволява да имате отрицателен баланс по банковата си сметка. Така че тези класически закони изключват отрицателната плътност на енергията, а оттук и връщането във времето. Но класическите закони са заменени с тези на квантовата механика, в основата на които стои принципът на неопределеността. Квантовите закони са по-либерални и ви позволяват да бъдете на “червено” по една или две от сметките си, при положение че общия ви баланс е положителен. Квантовата теория позволява отрицателна плътност на енергията в някои области, стига това да се компенсира от положителна плътност на енергията в други области, така че общата енергия да остава положителна. Това ни дава основания да смятаме, че пространство-времето може да бъде деформирано и при това да бъде огънато по начин, необходим за пътуване във времето.
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.