Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Расов облик на циганите

     Автор: Росен Илиев

   Към семейството на Средиземноморската раса трябва да причислим и един народ с неевропейски произход, а именно циганския. Циганите произхождат от парийските племена (това са племена, които са извън кастовата система в Индия), населяващи Северозападна Индия. По неизвестни причини  към 1000 г. те мигрират в западна посока. По-пътя на своята миграция създават множество общности.

alt

Пътят на миграция на циганите

   Като цяло циганите са хибриден народ, образуван при смесването на дравидски и европеидни елементи. Към 1100-1200 г. те пристигат във Византийската империя от Иран . През 1300 г. нова вълна цигани нахлува в Иран и завива на юг към Сирия, Египет и Северна Африка. Персийският географ Естахри говори за т.н "черни хазари", като изтъква индийския вид на част от хазарското население. Именно в Хазарския хаганат циганите създават голяма и силна общност. Езикът на европейските цигани е с основно индийски произход. Той прозлиза от санскрит или пракрит, въпреки че циганите взаимстват думи от езиците на всички народи, с които контактуват.След векове престой в Източна Европа, те започват експанзия на запад, и към 1417 г. достигат Германия, през 1427 г. Франция, а през 1500 г. Англия. Някои се преместват от Баската провинция в Испания, а други тръгват на север към Швеция и Финландия. Всички в Европа мислели, че циганите идват от “Малкия Египет” и от там идва тяхното название на запад “gipsy”. Думата “циганин” е с гръцки произход и означава “гадател”. Самите цигани държат да бъдат наричани "рома", в превод "хора". При нахлуването на турците на Балканите, циганите заемали длъжности в турската армия, като палачи и мъчители на поробените народи (най-вече българския). От около 1600 г. хората от Западна Европа започват да гледат на тях като на “варвари”.

   Една от основните черти, по която се разпознават циганите е тяхната тъмна пигментация. Преобладаващия цвят на кожата им е тъмен, с изключение на тези, които имат по-значителен европеиден примес.При изследването на унгарските цигани Вайсбах открива, че 73% от тях имат кафяв цвят на кожата, а останалите светло-кафяв до жълт. Глюк пък изследва циганите в Босна и открива, че 45% от тях имат тъмно-кафява кожа, 9% кафява, 41% светло-кафява и само 3% имат “европейски” цвят на кожата. Няма съмнение, че при идването си в Европа всички цигани имали кафяви очи, с мнозинство от тъмно-кестенява до черна коса. Днес 90% от циганите имат тъмен ирис. При чистокръвните цигани цветът на косата и брадата е черен, а формата на космите е права. Вълниста коса се среща при хибридите между цигани и европеиди. При всички изследвани цигани от Югоизточна Европа, са открити индивиди със средно кестенява,светло-кестенява и дори руса коса, което неминуемо е атестат за смесване с европейци.

    Чистокръвните цигани са ниски на ръст-161 до 164 см. Унгарските цигани са по-високи-166.5 см., докато “черните” босненски цигани живеещи сред народи от високи хора имат най-голям ръст- 168 см.Смесените босненски цигани достигат дори до 173 см.
    Несмесените цигани имат дължина на черепа от 188 до 190 мм и ширина от 145 мм. Черепния индекс варира от 76 до 79 (мезокефали). Височината на черепа при циганите е ниска (в противовес на високите черепи при арийците) със стойност от 120 мм. Техните лица са малки , с пълна лицева височина от 120 мм, с бизогоматик от 135 мм и ширина на челото и бигониала от 106 мм. Лицевия индекс е 88 (на границата с лептопросопик), а носовия е 63 (лепторине). По правило носовия профил е прав. По всичките си лицеви характеристики несмесените цигани са стандартни членове на малкия средиземноморски расов тип (разбира се отличителното при тях, е че имат по-малък или по-голям дравидски (австралоиден) примес). Сред циганите от Югоизточна Европа дравидския расов компонент възлиза на 23.1%. Динарските и средиземноморските расови елементи (разбира се със съответния процент дравидски примес) съставляват 73.1% от циганите, а сред останалите 3.8% са представени нордически, алпийски и монголоидни елементи.
 
alt
Дравиди
    В Югоизточна Европа дравидския расов компонент е много по-силно изразен, в сравнение със Западна Европа. Колкото повече се местим на запад, толкова повече дравидския примес намалява, основно поради смесването с местното население от предимно нордически тип.
    По значителния дравидски примес води до редукция на размерите на черепа, към тенденция на брахикефалност, увеличен скулов диаметър, ниско лице и вдлъбнат нос.

Основните расови типове сред циганите:

alt

 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.