Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Човешките раси по Егон фон Айкщед

Автор: Росен Илиев

Eгон Фрайер фон Айкщед (10.04.1892– 20.12.1965) е германски физичен антрополог, автор на изключително сполучлива класификация на човешките раси. В своята книга „Rassenkunde und Rassengeschichte der Menschheit „(Eтнология и расова история на човечеството) той определя и описва основните расови типове по света (Забележка: тук разглеждаме само класификацията му на неевропейските раси!!!).

Класификация на расите по света от Егон фон Айкщед (1934):

Негроидна раса, включваща подтиповете:
- Етиопид (смесен с европеиди)
- Саванен тип-  суданид,нилотид, бантуид
- Тропически тип- палеонегрид
- Меланезид-  индо-меланид, неомеланезид (папуас), палеомеланезид
Монголоидна раса, включваща подтиповете:
- Сибирид (смесен с европеид)
- Северен тип- тунгид, синид
- Южен тип- палеомонголоид
Индианска раса, включваща подтиповете:
- Северен нисък тип- пасифид, централид
- Северен висок тип- силвид, маргид
- Южен нисък тип-  андид, патагонид
- Южен висок тип- бразилид, лагид
 
alt
 
 
Скала за близост между расите
 
alt
 
 
Морфологично описание на расовите групи по света
 
Австралоидно- негроидна раса. Цветът на кожата е с  много тъмни до жълто-кафяви (при бушмените) нюанси, като тъмните нюанси преобладават. Цветът на косата и очите е тъмен. Описани са отделни случаи на светли очи при негрите в Африка. Очевидно, тяхната честота е близка до честотата на мутациите. Има население от австралийски аборигени, при което се срещат в малка честота светлокоси индивиди, предимно при децата (10-15%) и при младите девойки (главно сред населението на Папуа и Нова Гвинея). Сред папуасите се срещат и рижави коси. Формата на косата варира от много къдрава до бухнала (австралоидния клон). Носът е средно висок или нисък, често много широк (папуасите имат силно  изпъкнала издатина на върха). Устните често са много дебели. Характерен е прогнатизмът. Хоризонталното профилиране е средно или силно. В сравнение с европеидите, негроидите имат относително тежък скелет. При тази раса има най-малко два вида пигмеовидни (негрили и негритос). Има и по-ниски от обичайното варианти (бушмени, папуаси и др.)
 
Монголоидна раса. Цвят на кожата - от тъмен до светъл (главно при северните азиатски групи). Цветът на косата е тъмен, а при някои много тъмен (синьо-черен). Косата е обикновено твърда и права, но в Южна Азия има групи със значителна честота на вълнообразна коса, в Северна Азия е често срещана меката коса. Носът е обикновено доста тесен, с малък или средно-висок мост, слабо изпъкнал,но има и варианти с много изпъкнал нос. Като цяло, размерът и формата на носа  се различават значително, за разлика от стереотипа за "малоносите" монголоиди като характерна тяхна черта. Гънката на горния клепач е значително развита. Честотата на епикантус може да достигне 90-95%, но в много групи (Северна и Южна Америка, Южна Азия), това е рядкост. Външния ъгъл на окото е повдигнат. Окосмяването по лицето е слабо развито, а по тялото почти липсва. Височината на тялото при монголоидите варира в широки граници, от наистина високи до много ниски типове.
 
     Примери за основните  расови подтипове
 
AETA
Хората негритос (представители на негритидната (пигмеидна) раса) представляват местното население на Филипините. Те са пигмеи на ръст, с тъмна шоколадово-кафява кожа, с къдрава коса, с много слабо окосмяване по тялото, с плосък (хиперплатирине) нос, средно дебели устни, и тъмно-кафяви или черни очи. Те са брахикефали, с черепен индекс 82 (при мъжете) и 86 (при жените), с наличие на малък прогнатизъм. Aeтa са подобни в много отношения на Семанг от Малайския полуостров и на андаманците (андамандски подтип на Негритос) от Андамандските и Никобарските острови.
 
alt
Аета от лексикона на Фишер
 
Aйнуид (Aйноид; Kурилид)
Специален вид, който представлява расовия субстрат на японското население; или по-скоро е типичен за народа Айну от остров Хокайдо, Южен Сахалин и Курилските острови. Айнуидите са ниски на ръст, набити, с кръгли лица, широки носове, и забележително развито окосмяване по тялото. Те не се считат за монголоиди. Точният им произход е предмет на много дискусии , като първоначалното мнение е, че те са европеиди, но по-нови изследвания ги причисляват към полинезидите от Югоизточна Азия и Полинезия.
alt
Aйнуид (по Гловацки)
 
Aмур-сахалинид
Тунгидски подтип от долното течение на река Амур,остров Сахалин и Курилските острови, характеризиращ се с гиляките и свързаните с тях народи. Те се отличават от другите тунгиди по силния растеж на брадата и големия прогнатизъм. Тези черти може би са индикатор за смес с айнуид.
 
alt
Жена от амур-сахалинидиски тип
 
Aндамандид 
Негроиден тип с ръст на пигмей, сред аборигените, жителите на Андаманските и Никобарските острови в Бенгалския залив. Aндамандидите са ниски на ръст,  тъмнокожи, с плътна къдрава коса, и са сходни в много отношения със Семанг от Малайския полуостров и Aeта от Филипините, всички членове на Негроидната раса. Има няколко повече или по-малко изолирани племена, като Oнге, Джарава, Велики андаманци и Сентинели, които могат да бъдат разграничени с някои (много малки) разлики. Например Сентинели (Северни Сентинелски острови) са малко по-високи, в сравнение с останалите членове на групата.
 
alt
Андамандид от Джарава
 
Aндид
Това е индиански тип. Aндидите са ниски на ръст, набити мезо-брахикефали от Андите (кечуа, аруакани), крайбрежието на Еквадор, Перу и Чили. Те се характеризират със силно дръпнати очи (но не като при монголоидите), средно широк, относително високо вкоренен, прав или изпъкнал нос, гладка коса и средно кафява до кафява кожа.
 
alt
Андид (по Гловацки)
 
Aралид
Според типологията на фон Айкщед аралидския  тип е централно- азиатски туранид повлиян от тунгид. Aралидите представляват основен елемент сред казахите, като са често срещани сред узбеките и уйгурите.
 
alt
Aралид (по Гловацки)
 
Aвстралид (Хомо сапиенс австраликус)
Един от основните подвидове или раси на Хомо сапиенс, типът на австралийските аборигени, включително и на полуизчезналите тасманийци. Подобно на ведоидската раса в Южна Азия, австралидът е запазил голяма част от общата морфология на плейстоценския сапиенс. Той се характеризира с дълга, ниска и тясна глава, ниско, широко и овално лице, с отдръпнато назад чело, силно изразена надочна област, доста широк, обикновено вдлъбнат нос, излизащ от дълбока депресия, и със силно изразен прогнатизъм. Очните ябълки са дълбоки, а устните  дебели. Цветът на кожата варира от кафяв до тъмно- кафяв. Косата обикновено е вълниста, понякога къдрава, тъмно- кафява или черна на цвят, въпреки че се срещат и по-червеникави тонове. Очите са тъмно- кафяви.  Австралидът е древна кръстоска между Хомо сапиенс и Денисов човек.Подтипове: баринейски, карпентарийски, муриански и тасманийски.
 
alt
Австралид (по Кун,  австралидски череп, The Origin of Races
(1962))
 
Бамбутид (африкански пигмид)
Инфантилен негрилен тип на африканските пигмеи. Бамбутидския  тип илюстрира последиците от общото редуциране и частична инфантилизация, вероятно в резултат от адаптацията към неблагоприятна тропическа среда. Средният ръст е по-малък от 1,5 м, а задникът е много голям по отношение на краката. Носът се отличава със своята ширина, характеристика, в която бамбутидите превъзхождат всички други човешки видове.
 
alt
Бамбутид (по Фишер)
 
Баринеец 
Aвстралидски подтип от Северен Куинсланд, отличаващ се с изключително малкия си ръст, в резултат на процес на редуциране (вероятно с местно развитие). Баринейците често са наричани "австралийски пигмеи", като понякога се бъркат с негритидите. Те са свързани с някои от първите вълни на австралийските аборигени, предхождащи мурианците и карпентарииците.
 
alt
Баринейски младеж
 
Бразилид
Индиански тип. Представлява малък, набит мезокефал от джунглите около басейна на Амазония, включително съседните възвишения покрай бреговете на Бразилия, Венесуела, Гвиана и Западните Индии. Бразилидите се характеризират със сравнително наклонени и широки чела, овални лица, меки черти, най-вече тесни процепи на клепачите, но с не особено монголоидни особености , средно висок корен на носа, гладка или леко вълниста коса и жълтеникава светло- кафява до кафява кожа.
 
alt
Карибски Бразилид
 
Централид (Aмериканска тропическа раса) 
Това е индиански тип. Среден до нисък на ръст, набит и инфантилен брахикефал, характерен за областите между южния бряг на САЩ - Ню Мексико и Аризона (пуебло, хопи и др.), източната и южната част на Мексико (с потекло от маите и ацтеките), Централна Америка и Западна Колумбия. Централидите се характеризират с относително наклонено, но тясно чело, правоъгълно лице, относително грациална функция, оскъдица на монголоидни черти по отношение на очите, средно широк до широк, прав или леко изпъкнал нос, гладка или леко вълниста коса и умерено кафеникава кожа. Видът  географски е силно променлив, поради това Биасути предложи още два подтипа, южен хипербрахикефален Истмид, и северен по-малко брахикефален Пуеблид.
 
alt
Централно-американски Централид
 
Тип Кошу (Якунински тип)
Представлява смес от предимно Северен синид с палеомонголоидни и айну елементи. Кошу е местен подвид в Корея и Япония. Той се отличава с по-тесни нос (който често е изпъкнал) и лице, по-високо чело и по-ниска честота на епикантус, в сравнение със съседното синидско население.
 
alt
Японски благородник от тип Кошу
 
Източен сибирид (Палеосибирид)
Арктичен монголоиден тип, който се отличава с голям лицев профил, по-широка долна челюст, по-ниска честота на eпикантус, дебели устни, мезогнатия, много груби косми, вкоренен и тесен нос, пикниморфно и масивно тяло, издадена много напред мускулатура. Особена характеристика е бялата му кожа. Източните сибириди са характерни за полуостровите  Чукотка и Камчатка. 
 
alt
Източен сибирид
 
Източен ведоид
Източен вариант на ведоида, родствен на "западния" тип от Индийския субконтинент.
 
alt
Източен ведоид от Бангладеш
 
Eскимид
Арктичен монголоиден тип, отличаващ се с голям лицев профил, по-широка долна челюст, по-ниска честота на eпикантус, дебели устни, мезогнатия, много груби косми, вкоренен и тесен нос, по-скоро пикниморфно и масивно тяло, добра мускулатура, и по-тъмна кожа. Eскимидите се срещат в Арктическа Северна Америка, Гренландия и спорадично по  крайбрежието на Чукотка и Камчатка.
 
alt
Eскимид (по Гловацки)
 
Гондид
Стандартен ведоидски подтип от индийските острови, типичен за племето гонди
 
alt
Гондидско момче
 
Индо-меланид
Индийските ведоиди са междинен тип, характерен за популациите на дравидите от Югоизточна Индия, и основен елемент от населението на целия субконтинент. Индо-мeланидите са с късо тяло и дълги ръце и крака, дълга глава, и обикновено с носов индекс- мезорине, силно са пигментирани.
 
alt
Индо-мeланид 
 
Kафрид (Бантуид)
Това е негроиден подтип. Базово Негрид с малки хоисанидски, палeoнегридски и/или етиопидски примеси (в зависимост от региона). Резултатът от асимилацията на този тип е свързан с “вълните Банту”.
 
alt
Kaфрид от Намибия (по Kнусман)
 
Хоид
Хоидът е подтип на нама/хотентоти, характеризиращ се с по-малко редуцирани черти и повече негридна смес от санидите.
 
alt
Хоид хотентот от Намибия (по Кнусман)
 
Хоисанид 
Един от основните подвидове или раси на Хомо сапиенс, характерни за южната част на Африка, особено Калахари. Хоисанидите се характеризират с нисък ръст и придружаващите го инфантилизъм в телесните пропорции. Женските индивиди са често стеатопигични. Лицата са плоски, с изявена маларност, носовете са плоски и широки, а отворите на клепачите са тесни. Често са съпроводени от eпикантус, като повърхностното сходство с югоизточните азиатски видове понякога е поразително (дължащо се на вероятна смес с тях). Кожата е жълтеникава, косата е черна и с форма на спирала, а очите са тъмно-кафяви. Отличават се два хоисанидски типа: Хоид и Санид.
 
alt            alt
Хоисанид (Бушмен)     Хоисанидски череп
 
Kумид
Tунгидски подтип, разпространен в Туркестан и Монголия, както и в околните региони. Kумидите се характеризират с нисък и широк череп (понякога по-висок в сравнение с таигидския подтип), високо и широко лице, с малко по-малка маларност (скуловост) от тайгидския подтип, висока честота на eпикантус (обаче по-малка в сравнение с тайгидския подтип), както и висок и често доста голям нос, но с малка проекция. Косата е груба и черна, очите са тъмни, кожата е по-тъмна, отколкото тайгидския подтип, а растежът на брада е оскъден (но по-силен в сравнение с тайгидския подтип).
 
alt
Мъж Кумид
 
Лагид
Индиански тип.Среден до нисък на ръст, умерено набит долихо-мезокефал, характерен за планинските райони на югоизточната част на Бразилия, южната част на Чили ( в много по-ниска честота), Аржентина, Парагвай и бразилската джунгла. Лагидския тип се характеризира със силна надочна издутина, здрава лицева мускулатура и широки скули, липса на ясно изразена гладкост на лицето. Клепачите са тесни, но има няколко очевидни монголоидни белега на очите. Носът е широк, прав или вдлъбнат, с ясно прибран корен, косата е гладка или вълнообразна, кожата е светло кафява с жълт или меден тон. Абсорбира местните австралоидни типове, присъствието на които е от преди монголоидното нашествие.
 
alt
Лагид (по Гловацки)
 
Mалид
Ведоидски подтип от южните индийски острови, показващ негридски примес.
 
alt
Жена Малид
 
Mаргид (Сонорид (Биасути))
Индиански тип. Среден на ръст, здрав долихo-мезокефал от Калифорния и Сонора, и в много по-ниска честота в Мексико, Скалистите планини (Шошони), Флорида и по протежение на източното крайбрежие на север до Нюфаундленд. Mаргидският тип се характеризира с надочна издутина, широко, но не плоско лице, малки цепки на клепачите (без монголоидни характеристики), средно-широк, умерено прав или вдлъбнат нос с ясно прибран корен, гладка коса и тъмно-кафява кожа с лек червен тон. 
 
alt
Maргид
 
Среден синид (Kиангид (Лундман))
Синидски подтип. Наистина по колективен термин от действително типологично обозначеният, свързан със средния Северен и Южен синид.
 
alt
Среден синид (от лексикона на Фишер)
 
Негритид (Aзиатски пигмид)
Подтип на т.н. Негритос, с размерите на пигмей, тъмнокож абориген от Югоизточна Азия. Негритос се срещат във Филипините, Андаманските и Никобарските острови (Андамандски подтип), Малайския полуостров (Семанг), и на други места. Счита се за потомък на най-ранните сапиенс заселници в Югоизточна Азия.
 
alt
Негритос от Замбелес (Филипините)
 
Неомеланезид
Меланезидския подтип е характерен за аборигенското население на Нова Гвинея. Нeo-мeланезидите са средно високи, стройни, със здрава структура, с мезокефални глави и дълги лица, висок, и често прав и широк нос, с продълговат връх. Устните са средно дебели. Кожата е тъмна,а косата е тъмна и къдрава ("негроидна"). Очите имат кафява пигментация. Характерно е забележителното окосмяване по лицето и тялото. Този расов тип също представлява кръстоска между Хомо сапиенс и Денисов човек. Нeoмeланезидите са разпространени в Нова Гвинея.
 
alt
Нeoмeланезид от Папуа и Нова Гвинея
 
Несид (Maлаид)
Палеомонголоиден тип от островите на Югоизточна Азия. Несидите се срещат в Малайския архипелаг. Подтипове: Деутеро-мaлаид, Протo-мaлаид, Палангуид.
 
alt
Балийски момичета от несидски тип (по Фогел)
 
Нилотид
Негрилен подтип, частично повлиян от европеидите, и е свързан с горната част на Нил. Те имат изключително високи и дълги крака, дълги и тесни черепи и доста грациозни черти. Междуорбитното разстояние е малко, носът е тесен, прав и високо вкоренен, с типично негридна инфлация на ноздрите, но не при всички индивиди са широки. Устните са по-тънки от тези на повечето негроиди (например суданиди), и не съществува прогнатизъм. Нилотидската  брадичка е добре изразена, а ушите са малки. Кожата е много тъмна.
 
alt
Нилотидски младеж
 
Северен синид (Хоид(Лундман); Нордсинид)
Синидски подтип. Северният синид се характеризира с относително висок ръст, издължено лице и прав нос, нисък черепен индекс, висок височина/дължина индекс, умерено количество подкожна тъкан и относително светла кожа. Тези характеристики са в следствие на смесване с европейската Нордическа раса. Северният синид е разпространен в Северен Китай (Китаидски подтип) и Корея (Чосонидски подтип).
 
alt
Северен синид (по лексикона на Фишер)
 
Пасифид (Западно-американска раса)
Индиански тип.Средно висок, здрав брахикефал от западното канадско крайбрежие и източната част на Аляска, както и в покрайнините на северозападната част на САЩ и Рио Гранде (навахо, апаче). Пасифидите се характеризират с широки, правоъгълни лица, малки монголоидни белези при формата на очите, средно широк, прав или леко изпъкнал забележителен нос, гладка или леко вълниста коса, умерено окосмяване по брадата и по тялото и светло кафява кожа.
 
alt
Пасифид от народа Навахо (по Кнусман)
 
Палаунгид
Палеомонголоиден вариант в Югоизточна Азия.
 
alt
Виетнамски Палаунгид
(по Кнусман)
 
Палеомеланезид
Меланезийският подтип преобладава сред аборигените от Meланезийския архипелаг, особено в Нова Каледония. Палeoмeланезидите са средно високи и набити(пикниморфни). Главите им са мезокефални, лицата им са ниски с груби черти, с широк и плосък нос, големи дебели и издути устни, отдръпната назад брадичка, и дълбоки очи. Кожата е тъмна, косата е черна със спираловидна форма, а очите са кафяви. Наследник е на Хомо сапиенс и Денисовия човек.
 
alt
Палeoмeланезид от Нова Каледония (по Кнусман)
 
Палеомонголоид (Aвстрид; Тропическа азиатска раса);
Паедоморфен, инфантилен, предимно монголоиден тип в Югоизточна Азия. Палеомoнголоидите са усвоили различно количество черти от австралоидите, ведоидите и негритидите. Те се характеризират с малък ръст, ниско и кръгло лице, широк нос, плътни устни, отдръпната брадичка, и сравнително ниски стойности на eпикантус. Известни подтипове са Несид и Палаунгид.
 
alt
Палeoмoнголоид
 
Палеонегрид
Негритиден подтип. Редуциран продукт на кръстосване между негриди и бамбутиди. Палеонегридите се характеризират със среден до нисък ръст, къси ръце и крака, широки плещи, къси вратове. Главата е кръгла и относително брахикефална, със сводест леко заоблен тил. Лицето е широко и относително ниско - при мъжете, често с квадратна форма, докато при жените обикновено е по-закръглено. Ябълчните кости са изпъкнали, носът е малък и широк, месест и с нисък корен, сводести ноздри, челюстта е  издадена пред брадичката, а устните са дебели. Окосмяването по брадата и тялото често е по-силно в сравнение с други раси. Косата е гъста, къдрава, къса и черна. Кожата е дебела и тъмно-кафява, а устните са синьо-червеникави на цвят. Очите имат тъмно-кафява пигментация.
 
alt
Палeoнегрид
 
Пампид (Патагонид)
Индиански подтип; Висок до много висок, широко изграден и здрав мезо-брахикефал, населяващ  пампасите на Гран Чако. Пампидите се характеризират с надочна дъга, правоъгълно лице и тесни процепи на клепачите, обозначени като "индиански вежди". Носът е средно широк, прав и тесен. Косата е гладка, кожата е средно до светло кафява, с маслинен тон.
 
alt
Пампидско момиче от племето Она
 
Полинезид (Aмфинезийска раса (Хъксли); Пасификска раса (Aгасиз))
Основният расов тип на тихоокеанските острови. Полинезидите са високи и здрави, със средно високи и леко ъгловати лица, умерено широки устни и нос, и широко отворени клепачи. Кожата е светло- кафява, косата е вълнообразна и черна, а очите са тъмно-кафяви. Този вид е особено разпространен в Хавай, Самоа, Тонга, Нова Зеландия и Великденските острови. В Микронезия е силно смесен с мeланезидите и палеомoнголоидите.
 
alt
Полинезид (по Гловацки)
 
Санид
Хоисанидски подтип на бушмените, характеризиращ се с по-редуцирани и инфантилни белези и по-малка негритидна смес от хоидите.
 
alt
Санидска жена (по Кнусман)
 
Семанг
Негритос(членове на негритидната раса) от Малайския полуостров, който се характеризира с ръст по-малък от 1,5 метра, кръгла или междинна форма на главата, ниско и заоблено чело, което е проектирано през носовия корен, къс, сплескан и с форма на пирамида нос, умерено плътни устни, слабо развита брадичка, и често леко проектирани челюсти. Очите, които са дълбоки и кафяви на цвят, са широко отворени и кръгли. Косата е тъмно-кафява (почти черна) и плътно навита, а кожата е с черна или много тъмно-кафява пигментация. 
 
alt
Жена от расовия тип Семанг
 
Шанид
Представлява кръстоска между палеомонголоид и южен синид. Характерен е за Бирма.
 
alt
Шанид
 
Силвид (Източна американска раса)
Индиански тип, наречен така от фон Айкщед. Висок и широко плещест мезокефал от централните и източните канадски гори, Апалачите (мохикани, делавареси и ирокези) и от прериите на средния Запад (Дакота). Силвидският тип се характеризира с продълговато, правоъгълно лице със завидна лицева равнинност, много поразителен, средно широк нос, с изпъкнал и понякога орлов профил (Лундман го описва като динароморфен). Клепачите  понякога са тесни и полегати. Има наличие на епикантус (най-често срещан сред жените и децата). Косата е гладка или стегната, а кожата е умерено кафява, с жълтеникав, червеникав или меден оттенък. Има два подтипа западен-Планид и източен-Апалачи.
 
alt
Силвид (по Гловацки)
 
Южен синид 
Синидски подтип. Южният синид се характеризира с широки лице и нос, висок черепен индекс, много висок височина/дължина индекс, ниска подкожна мазнина и среден ръст.
 
alt
Южен синид (по лексикона на Фишер)
 
Суданид
Негроиден подтип.  Това е т.н. "стандартен негроид", свързан с общата площ, простираща се от Сенегамбия до централната част на Судан. Суданидите са високи на ръст, с широки рамене, здраво и мускулесто телосложение, характеризират се с прогнатизъм, както и с изключително широки и издути носове, с плосък носов корен, и характерни издути устни. Черепът е дълъг и тесен (Ч.И. 73 - 77), високо-сводест, със силно проектирана тилна област. Челото е наклонено и тясно, а лицето е голямо и доста дълго. Устата е доста голяма, а ушите са малки. Брадичката е слабо изпъкнала, а понякога отдръпната. Цветът на кожата е по-скоро тъмен.
 
alt
Суданид (по Гловацки)
 
Тайгид (Байкал)
Tунгидски подтип на тунгуско- говорещия район на Сибир, между река Енисей, Чукотка и Камчатка, и между Северния ледовит океан и Китай / Монголия. Tунгидите се характеризират с нисък ръст, пикноморфност, с максимално монголоидна структура на лицето, висока честота на eпикантус, нисък и широк череп, много високо, широко и плоско лице, ортогнатизъм, забележителна проекция на маларите (скулите), много малка носова проекция, и тънки устни. Косата е права и мека, очите и косата понякога имат смесен цвят, вместо черен, а кожата е много светла, понякога дори приближава северно- европейските стандарти. Окосмяването е оскъдно. За подтипове на сибирските  тайгиди се считат западните евенки и тюркоезичните туванци и тофалари.
alt
Евенкска жена от тайгидски тип
 
Tасманид
Къдрокос австралоиден тип, който до средата на 19 век е населявал остров Тасмания. Тасманидите се считат са изчезнали, но някои континентални австралийци твърдят, че произхождат от тях. Също потомък на смес между Хомо сапиенс и Денисов човек.
 
alt
Taсманид
 
Tунгид (Kумид (Лундман)
Един от двата основни монголоидни типове от Северна Азия, другият е Синид. Tунгидът се характеризира с широко лице, висок черепен индекс, нисък височина /дължина индекс, малка подкожна мастна тъкан, екстремни монголоидни черти (с препратка към развитието на eпикантус, морфологията на скулите и т.н.), с умерено висок ръст. Tунгидите се срещат в Сибир, Монголия и Туркестан, както и във всички алтайско-говорящи територии. Подтипове: Амур-сахалинид, Taйгид, Kумид.
 
alt
Tунгид (от лексикона на Фишер)
 
Ведоид (Дравид (по Деникер и други); Индо-абориген;)
Югоизточен азиатски расов тип, счита се за член на по-голямата "австралоидна" група, но връзката с австралоидите е несигурна и временна, и може да бъде нищо друго освен споделено запазване на генерализираната плейстоценска човешка морфология. Ведоидите са ниски на ръст, грациални и набити (пикноморфни). Главата е умерено ниска, а лицето е закръглено и юрипросопно, често се характеризира със силно развито наклонено чело. Носът е умерено широк, къс и чип, с разширени ноздри, а устата е "детинска", огъната при ъглите. Тонът на кожата варира между средно и много-тъмно кафяв, косата е вълнообразна и черна, а очите са кафяви. Ведоидите са разпространени  най-често в планините на Индия и джунглите на Шри Ланка (Гондид и Maлид, в т.ч. преходен индо-мeланиден и мeланиден тип), Те представляват важен елемент от населението на Индийския субконтинент. Тяхното разпределение на изток от Индия се характеризира с плавен преход към палео-монголоидите.
 
alt
Ведоидка (от лексикона на Фишер)
 
Западен сибирид
Арктичен монголоиден тип, характеризиращ се с прав нос, редуцирано чело и по-тъмна пигментация на кожата в сравнение с заобикалящите го групи. Западния сибирид е близък до индианидите в няколко аспекта. Среща се сред народите от Западен Сибир, в т.ч. кети, мансиси, нененци, долгани и нганасани.
 
alt
Западен сибирид

 
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.