Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Ледници

 

       За около 4,6 млр. години история, Земята е имала три основни периода на заледяване.  Първото заледяване - Варангианското, е настъпило по време на Протерозоя преди около 700 млн. години . Следващото се е случило в края на Палеозоя преди около 300 млн. г., а най-скорошния период на заледяване започва преди около 1,6 млн. г. и приключва преди около 10,000 г.
    Днес, ледниците съдържат почти 75% от прясна вода в света в лед, като покриват около 10% (около 15 млн. кв. км) от площта на Земята. Съвременните ледници покриват само 30% от площта, която са покривали по време на последния ледников период. Най-голямата концентрация на лед днес има в Антарктида, с дебелина в някои области от 4200 м., и в ледената покривка на Гренландия. Останалата част от ледниците се намира в планинските райони и в ледените шапки на полярните морета. Ако климатът внезапно се затопли достатъчно, за да се стопи всичкия лед на Земята, ще има покачване на морското ниво от около 70 м. Морското равнище се е повишило с около 100 метра след последния ледников максимум преди 20 000 г. Възможните причини за ледниковите периоди и ледниковите цикли са вариациите в литосферната конфигурация, промените в циркулационните модели на морската вода, промените в състава на атмосферата и орбиталните вариации на Миланкович.
      Ледникът се определя като съвкупност от лед, която тече под собствената си маса, в резултат на гравитацията. Те са категоризирани по морфологични, термични и динамични характеристики. Двете основни морфологични категории на ледниците са континентални и планински. Етикетът е в зависимост от това къде ледникът има най-голямо влияние върху оформянето на релефа. Континенталните ледници включват ледените шапки и ледените пластове, а планинските ледници включват циркусите , долините на ледниците и ледените полета. На основата на термичните си свойства ледниците се поделят на топли и студени. на термични свойства. Класификацията на ледниците по тяхната динамика зависи от размера на движение на леда. Активните ледници се характеризират с високи нива на вътрешно движение от натрупването в зоната на аблация до крайната точка. Пасивните ледници показват ниски нива на движение на леда между натрупването и зоната на аблация. Последният тип, мъртвите ледници, показват незначително вътрешно движение на лед.
 

Ледникови процеси

      Науката, която изучава ледниците се нарича глациология. Процесите и формите на релефа, образувани под действието на снега и леда се наричат глациални процеси и форми. Рушителната дейност на ледниците се нарича екзарация (в превод от латински- разораване). Ледниковите форми се образуват чрез уплътняването и ре-кристализацията на снега. Границата на която приходът и разходът на снега е равна се нарича снежна граница (линия). Снегът който оцелява най-малко един пълен сезон се превръща в гранулиран вид лед, наречен фирн. С натрупване на достатъчно сняг и под силата на тежестта натиска фирнът се конвентира в кристален лед. При движението на фирновите маси по земната повърхност се оформят етажирани негативни форми, наречени циркуси.  Циркуси не могат да се образуват под снежната линия. В циркусът фирнът продължава да се уплатнява и се превръща в прозрачна синкава ледена маса- глетчерен лед. Ледът е пластичен и бавно се движи под формата на леден език. Ледът при достатъчно налягане се държи пластично и се деформира под собствената си тежест на кристално ниво. Въпреки това горните 40 метра лед си остават  здрави. Във всеки случай, многогодишното оцеляване на фирна и ледниците зависи от ледниковия баланс: ледников баланс = натрупване - аблация. Ледениковия баланс е положителен, когато натрупването> аблацията, а е отрицателен, когато натрупването <аблацията . Хладните лета и влажните, меки зими са благоприятни за оцеляването на леда. Това се случва по две причини, съответно: снегът от миналата зима не се стопява напълно, защото има достатъчно влага във въздуха, и се натрупва нов сняг. Ледниците са достатъчно мощни, за да транспортират огромни количества седимент с всякакви размери, въпреки че има разлика в ерозията и утаяването на ледника. Нарастването на физичните и химичните атмосферни влияния засилват ерозионния потенциал. Ледниците извайват пейзажа, чрез процеса на абразия (от латински- снемам, отнемам). Скоростта на това зависи от три критерия: дебелината на леда, наличието на вода и твърдостта на отломките от твърдата скала. Налягането от дебелината на леда причинява явления, които деформират земната повърхност.
 
 
Ледникови форми образувани под действието на планинските ледници 
 
   Формите на релефа, които се образуват от дейността на планинските ледници са следните:
- Трогови долини, с характерната U-видна форма.
- Ригели-представляващи напречни скалисти прагове.
- Огладени блокове- огромни скални блокове или части от скалната основа на ледниковата долина, с добре огладени от екзарацията повърхнини.
- Ледникови бразди- представляващи вторични улеи, образувани от драскането на огромни скални късове върху ригелите и долинните склонове. 
- Ледникови морени- образувани от натрупването около ледения език на различни по-големина скални блокове.
- Ератични блокове- скални късове, с големи размери, пренесени от ледника на значително разстояние.
- Зандрови полета- образуват се в периферията на подножните ледници.
Ледникови форми образувани под действието на континенталните ледници 
Формите на релефа, които се образуват от дейността на континенталните ледници са следните:
- Фиорди- представляващи тесни и дълбоки заливи.
- Огладени блокове или овчи гърбици- срещат се по скандинавското крайбрежие.
- Ози- са линейно удължени форми на релефа с дължина до 30-40 км, ширина до 60-100 м и височина 5-20 м. Изградени са от чакъл, валуни и пясъци.
- Ками- са обширни пясъчни хълмове със сложни очертания, представляващи подледникови езерни наслаги. Изградени са от пясъци, чакъли и песъчливи глини.
- Друмлини- продълговати ридове, изградени от моренен материал. Дълги са средно 500 м, и високи 15-30 м.
- Челни моренни ридове
- Стари пясъчни долини
- Зандрови равнини- образувани от носените от ледниковите води наслаги.
- Льос- образуването му се свързва с постоянните ветрове, които са духали пред челото на ледника или с пренос на прах от пустините.
 
alt
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.