Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Атмосферно налягане

 

Въздухът обгръщащ земното кълбо и разположен във височина оказва постоянен натиск върху неговата повърхност. Това явление може да се представи като вертикален стълб с напречно сечение и тегло равно на височината на този стълб от нивото на всяка точка по земната повърхност, до горната граница на атмосферата. Атмосферното налягане е един от най-важните метеорологични елементи. Неговото съществуване е доказано през XVII век от флорентинският учен Еванджелиста Торичели. През 1643 година той провежда знаменитият си опит с тръба напълнена с живак и потопена в чаша. Част от живака се излял в чашата, но по голямата част от него останал в тръбата, като височината на живачният стълб била 76 см.
Барометър на Торичели
От тогава е прието че нормалното атмосферно налягане е равно на налягането уравновесяващо теглото на живачен стълб с височина 76 сантиметра и напречно сечение 1 квадратен сантиметър при температура 0° С, на височина на морското равнище и географска ширина 45°. За единица била приета Атмосферата, като 1 атм. = 760 мм ж. ст. По- късно е въведена друга единица - Бар, като за удобство се работи в милибара; 1000 мбар = 1 бар. 1 мбар е равен на сила от 100 Нютона върху 1 кв. метър. През последните години е въведена международната единица за атмосферно налягане Паскал, където 1 Па = 1 Нютон / кв. метър от което следва че:
1 мбар = 100 Н / кв. м. = 100 Па = 1 хПа 760 мм ж. ст. = 1 атм. = 1013,25 хПа (мбара).
 
В метеорологията атмосферното налягане се измерва с живачни и метални барометри (анероиди), като се спазват специални изисквания за температурата и стандартното земно ускорение. 
 

 

 

 

 

 
Изменението на налягането във височина се измерва с Барометрична стъпка или това е височината на която атмосферното налягане се изменя с 1 хПа.
Тъй като плътността на топлият и студеният въздух е различна, на една и съща надморска височина налягането в студения въздух е по-ниско, отколкото в топлия. В резултат на създадената разлика се поражда движение от топлата към студената област. Това води до натрупване на повече въздух над студените области, като налягането при земята там се увеличава, от което следва че над по-студените райони има по-високо налягане, а над по-топлите - по-ниско.
Зависейки от плътността на въздуха, барометричната стъпка зависи и от атмосферното налягане - с намаляването му, тя расте. При увеличаване на височината с аритметична прогресия, атмосферното налягане намалява с геометрична прогресия.
Закономерностите на вертикалните изменения на атмосферното налягане позволява да се конструира прибор за измерване на височината - Високомер (вариометър). Разликата му от анероида е че скалата му е разграфена във височина. В дадената по-долу таблица е отчетено изменението на налягането спрямо надморската височина, при нормално (средно) понижение на температурата във височина :
 

 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.