Сондата Dawn изпрати снимки на загадъчните ярки петна на Церера

Тайнствените ярки петна върху повърхността на планетата-джудже Церера отново са на фокус, пише BBC News. Сондата Dawn на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), която пристигна до Церера на 6 март, започва първата си научна обиколка на планетата на 13500 километра височина. Заходът на апарата го насочи към тъмната страна на небесното тяло, скривайки ярките петна от системата му от камери и сензорни инструменти. С всеки изминал ден обаче Dawn вижда все по-голяма част от осветената от Слънцето повърхност, където се намират мистериозните петна.

Сондата Dawn изпрати снимки на загадъчните ярки петна на Церера

Публикуваната наскоро поредица от изображения е заснета преди около седмица, когато сондата е била на 22000 километра над повърхността. Дори и от такова разстояние, фотографиите ясно показват най-яркото петно заедно с по-бледия му “партньор”, които изпъкват на фона на тъмния пейзаж.

Научният екип от NASA все още не е дал име на мястото, наричайки го просто регион или място 5. Въпросът, който се крие там е, защо слънчевата светлина се отразява толкова ефективно. Един от отговорите предполага наличие на лед, но ледът не би бил стабилен на небесно тяло без въздух. Друго предположение е, че там има соли, които може би са останали след изпаряване на лед. Изследователите са заинтригувани от факта, че не всички ярки петна на Церера са еднакви. Друг регион, известен като регион 1, е значително по-студен от заобикалящия го терен. Регион 5 има различни характеристики.

Следващата седмица Dawn ще започне интензивни наблюдения, а получените данни ще изпрати в началото на май. Учените се надяват да получат информация, обясняваща загадъчните петна.

Снимка: КЛАСА       Автор: klassa.bg