Учени: Старостта започва след 74 години

Старостта не започва на 65-годишна възраст, както е прието да се смята сега. След извършени изследвания учени са стигнали до извода, че в наши дни положението се е променило.

Учени: Старостта започва след 74 години

Според данните на изследването старостта трябва да се определя по това колко години средно му остават на човек да живее. Преди 200 години се е смятало, че хората, доживели 60-годишна възраст, са достигнали дълбока старост. Днес и мъжете, и жените на тази възраст водят активен начин на живот.

Според специалистите сега старостта настъпва на 74 години. Поне що се отнася до американците и европейците, родени в периода от средата на 40-те години до 60-те години на миналия век, пише БТА.

Специалистите отбелязват, че ако мнението за старостта се промени, възрастните хора ще станат много по-малко. Британски учени обаче се обявяват против подобен начин на изчисление. По думите им дори в една държава разликата в продължителността на живота между бедни и богати е съществена. Във Великобритания, например, богатите граждани живеят средно с 9 години повече от бедните.

Средната продължителност на живота в Русия за мъжете е 65 години, а за жените – 76. Така според предложения от учените метод за изчисление на старостта при руснаците старостта трябва да започва на 50 и съответно на 61 години.

Автор: ПИК