Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Орорин тугененсис

 

  Автор: Росен Илиев
 
Орорин тугененсис е вид хоминид, единствен представител на родът Орорин. Терминът „орорин” се превежда като „оригинален човек”, а „туген” се свързва с долината Туген, Кения, където са открити първите фосили.
   Орорин тугененсис е наименован през юли 2001 г. въз основа на фосили, открити във формацията Лукейно, в близост до езерото Барингo в Западна Кения.
   Фрагментираните останки включват части от костите на ръката и бедрото, долна челюст и зъби. Те са датирани между 6,1 и 5,8 милиона години, т.е. от периода Миоцен. Открити са от научната експедиция, водена от Бриджит Сенут и Мартин Пикфорд от „Muséum national d'Histoire naturelle” през 2000 г.
Оскъдните останки предполагат, че Орорин тугененсис е бил бипедален (ходещ изправен).
     Костите на крайниците, около 50 процента по-дълги от тези на австралопитека, показват,че Орорин тугененсис е бил с размерите на шимпанзе. Неговите откриватели твърдят, че е бил адаптиран към ходене на два крака, както и към катерене по дърветата, както и че той е древен човешки предшественик, но подобно на австралопитека, не е прародител на съвременните хора. Други учени са скептични по отношение на тези претенции, поради силно фрагментирания характер на останките. Важно е да се отбележи, че морфологията на бедрената кост на Орорин тугененсис е по-близка до тази на Хомо сапиенс, отколкото до тази при австралопитека. Размерът на мозъка на този хоминид е неизвестен, тъй като няма добре запазен черепен материал, позволяващ изчисляването на черепният му капацитет.
    Фосилите на други организми от формацията Лукейно показват, че този хоминид е живял в местообитание, състоящо се от сухи вечнозелени гори, което предполага, че вероятно е имал диета, подобна на тази при съвременните маймуни- предимно плодове, но понякога и месо. Това противоречи на много теории, изобразяващи ранните хора като саванни ловци (Орорин тугененсис е живял много преди появата на каменните сечива и първото използване на огън). Така че, ако ходенето на два крака на Орорин тугененсис се смята за доказано, единственият възможен извод ще бъде, че човешкият бипедализъм всъщност се е появил най-напред сред горските ни прародители, а не при потомците на четириногата форма, която се премества към откритата савана.
 

Най-нови

Най-четени