Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

 
 

Забравени герои или как животните изследвали космоса

Всички знаем кой беше първият човек в космоса. Естествено, преди да изпрати Юрий Гагарин на орбита през 1961 г., първо беше необходимо да се проведат тестове върху други живи същества. 

Първите хора, които пътували в Космоса, всъщност били животни, а не хора. 

Много от тях, за съжаление, не са се върнали обратно на Земята.

Кучешка лайка

Просто така се случи, че кучетата са били в космоса по-често от другите животни. 

Първото куче, излязло на земна орбита, беше съветското куче, по прякор Лайка. Бездомно куче е избрано заради спокойния си характер и умно. Преди полета Лайка беше обучен в центрофуга и обучен да бъде с нулева гравитация. 

Полетът е извършен на 3 ноември 1957 г. Кучето трябвало да живее в космоса около седмица, но за съжаление, тя умряла час след излитане поради липса на кислород и прегряване.

Белка и Стрелка

Най-известните кучета-космонавти на СССР Белка и Стрелка станаха едно от малкото животни, които оцеляха при полета и се върнаха на Земята в безопасност и здравина. Преди да изстрелят кучетата в космоса на 19 август 1960 г., те са били обучени в продължение на няколко седмици да ядат желеподобна храна и да бъдат дълго време в затворено пространство. По време на полета кучетата обиколиха 4 завоя около Земята, след което безопасно се върнаха на Земята.

Шипка шимпанзе

Ако в Съветския съюз беше обичайно да изпращат кучета в космоса, то в САЩ предпочитаха да използват примати. Според Novate.ru това е по-оправдано, тъй като именно приматите имат най-голяма прилика с хората. Шимпанзетата на Хам започват да учат екипи на тригодишна възраст. Още тогава примата се отличаваше с висок интелект и добро здраве. Във връзка с това агенцията на НАСА избра Хам за първи астронавт на прима. Полетът се осъществи на космическия кораб „Меркурий Редстоун 2“. 

Шимпанзето остана в космоса 16 минути, след което Хам беше изхвърлен в капсула и кацна в Атлантическия океан. Хам е открит от спасителен кораб. Останалата част от живота си той прекара в зоопарка във Вашингтон.

Котешка феликета

Освен плъхове и мишки, във Франция котките са действали като астронавти. Процесът на обучение на котки е много по-сложен от кучетата. Затова на етапа на обучение бяха изпробвани около 30 кандидати, бездомни котки от улиците на Париж. Общо бяха избрани двама кандидати: котката Феликс и котката Феликета. Феликс вече беше подготвен за полет, но малко преди заминаването котката успя да избяга. В резултат на това котката е заменена от котката Феликета, която се възстановява в космоса на 18 октомври 1963 г. След 13 минути полет капсулата с Феликета се катапултира и животното се връща безопасно на Земята.

Разбира се, освен животни, в космоса са изпратени гризачи, червеи, риби, жаби и много други живи организми. По очевидни причини малко се знае за такива полети. Мнозина смятат, че използването на животни като астронавти е нечовешко, тъй като те често умират и изпитват дискомфорт. От друга страна, ако не беше животни, можеше да има много повече смъртни случаи с космонавтите. Просто искахме да си припомним героичните дела на по-малките ни приятели, които завинаги ще влязат в историята на космонавтиката.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.