Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Списание Cosmos: Може ли „Отрицателна маса“ да комбинира тъмната материя и тъмната енергия?

Вселената може да бъде изпълнена с невидима течност, която има отрицателна гравитация. Тази теория беше публикувана от учен от Оксфордския университет. Ако тя съответства на реалността, това означава, че сме намерили обяснение на двете най-мистериозни космически явления: тъмната енергия и тъмната материя. Списание "Космос" говори за новата теория и дебатите, които тя породи.

 

Вселената може да бъде изпълнена с невидима течност, която има отрицателна гравитация. Тоест, не привлича, а отблъсква.

Тази теория беше публикувана на страниците на „Астрономия и астрофизика“ от Джейми Фарнес от Оксфордския университет. Ако тя съответства на реалността, това означава, че сме намерили обяснение на двете най-мистериозни космически явления: тъмната енергия и тъмната материя.

Астрономите, измерващи космоса, казват, че видимият материал, като звезди и газ, съставлява само около пет процента от Вселената. Например, въртенето на галактиките показва гравитационния ефект на такова количество материя, което е пет пъти по-голямо от това, което виждаме. Това е невидимо образувание, наречено тъмна материя.

И галактиките се отдалечават една от друга с нарастваща скорост. Енергийният източник на това необяснимо и ускоряващо разширяване се нарича тъмна енергия.

След откриването на тъмната материя и тъмната енергия се появиха много различни теории, но никоя от тях не може да обясни задоволително тези явления. Теорията на Фарнес представлява голям интерес, тъй като дава едно решение на два проблема, заявявайки съществуването на отблъскваща тъмна течност.

Такава течност обяснява същността на тъмната енергия, защото отблъсква галактики една от друга. Тя обяснява и същността на тъмната материя. Ако отблъскваща течност заобикаля галактиката, тя по същество я компресира, изтласквайки звездите към центъра на галактиката, точно както допълнителна маса вътре в галактиката.

Фарнес харесваше симетрията на разтвора, тъй като придава на гравитацията противоположната полярност, което му позволява да привлича и отблъсква. Това е много подобно на биполярните електромагнитни сили.

Фарнс отбелязва: „По този начин изглежда, че прост знак минус ще помогне да се реши един от най-старите проблеми във физиката.“

Фарнес смята, че идеята за отрицателна маса не е толкова заблуждаваща, колкото може да изглежда - например балонът се държи така, сякаш има такава маса. Тази теория обаче в никакъв случай не е доказана.

Кшиштоф Болейко, физик от Университета на Тасмания в Австралия, казва, че Фарнс е добре с математическите изчисления, но отбелязва, че теорията му за тъмната течност създава едно усложнение.

„Фарнс въвежда понятието материя с отрицателна маса, но за да обясни ускореното разширяване на космическото пространство, този въпрос трябва постоянно да се създава“, казва той.

Хипотезата за непрекъснато създаване на флуид противоречи на най-успешния космически модел, известен днес като модел Ламбда-CDM. В такъв модел тъмната енергия е свойство на пространството, а разширяването на пространството е резултат от промени във формата и кривината на Вселената.

Фарнс отбелязва, че неговата теория се нуждае от значително подобрение, тъй като всички последствия от теорията за отблъскващата тъмна течност трябва да бъдат изучени. Все още не е ясно дали тя ще успее да обясни по-добре Вселената от модела Lambda-CDM. Проблеми ще възникнат, ако двете теории дават различни прогнози. Върхът ще вземе този, който ще бъде по-съгласуван с наблюдаваното поведение на Вселената.

Болейко вярва, че разликата ще бъде в състояние да покаже космически празнини или празноти, тъй като се наричат ​​огромни пространства, които могат да поместят стотици хиляди галактики, но са поставени само няколко.

„Започваме да изучаваме космическите празнини. В галактиките има толкова много процеси, че е трудно да се каже какво е причинено от материята и какво е причинено от тъмния сектор “, казва той.

"Вътре в космическите празнини сигналът ще бъде по-ясен и следователно ще ни бъде по-лесно да идентифицираме разликата между процесите, причинени от тъмната енергия и постоянно създадената материя с отрицателна маса."

Източник на публикуване: Може ли „отрицателната маса“ да обедини тъмната материя, тъмната енергия?

Най-нови

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.