Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

 
 

Планети, състоящи се от рубини и сапфири, открити: космическо съкровище

Астрономите са сигурни, че съставът на кората на някои съседни екзопланети е толкова различен от земята, че те буквално са покрити с разреди на скъпоценни камъни - за да може планетата дори да искри в лъчите на своята звезда.

На Земята скъпоценните камъни са скрити дълбоко в скалата и са толкова редки, че някои от тях си струват цяло състояние. Но пространството е съвсем различна материя. Астрономите са открили нов вид планети, толкова плътно изпъстрени със сапфири и рубини, че дори могат (уж) да искрят. Тези планети принадлежат към типа „супер-Земя“ - плътни планети, аналози на нашата Земя и Марс с високото им съдържание на минерали, метали и техните комбинации, но само в повече.

Новите планети обаче се въртят около звездите си на много по-близки разстояния от Земята. Това означава, че техният състав може да бъде много различен. Например, вместо желязото ядро ​​(като нашата планета), тяхното ядро ​​е богато на алуминий и калций. А това от своя страна може да означава наличието на огромно количество рубини и сапфири. Те се получават от минерален корунд - кристална форма на алуминиев оксид.

Изследователи от университетите в Цюрих в Швейцария и университета в Кеймбридж във Великобритания са идентифицирали три такива планети: HD 219134 b, която е само на 21 светлинни години от Земята (с орбита само 3 дни), 55 Cancri e, което е на 41 светлинни години от нас (орбита) още по-малко, 18 часа) и далечния WASP-47 e - ще трябва да прелети до 870 светлинни години (орбитата му също е около 18 часа).

Спомнете си, че планетите са съставени от космически прах и газ. Те кондензират в така наречения протопланетен диск - сплескан газов прахов облак, който се върти около новородена звезда. Електростатичните сили и високите температури изтеглят частици материя заедно, докато не започнат да образуват бучки. В процеса на това тяхната маса и, следователно, силата на привличане нараства - ако имате късмет, тогава с течение на времето такива конгломерати всъщност могат да се образуват в планетата.

Елементите на диска, които са отдалечени от звездата, кондензират такива елементи като силиций, желязо и магнезий. Според планетарните учени именно такива образувания са се превърнали във Венера, Марс и Земята. Но колкото по-близо до звездата, толкова по-висока е температурата. Това води до факта, че съставът на планетата се променя. „Дори в газовата фаза„ строителните блокове “, които изграждат планетата, имат съвсем различен състав“, обяснява астрофизикът Каролайн Дорн от университета в Цюрих. Изследователите симулират такива системи и установяват, че наред със силиция и магнезия в новите планети има още една най-често срещана двойка елементи - алуминий и калций. Но в тях практически няма желязо.

Като се имат предвид редица ненормални фактори, астрономите предполагат, че HD 219134 b може дори да блести в червено и синьо, като рубини или сапфири. Но за почитателите на диамантите новината е разочароваща: през 2012 г. учените предположиха, че 55 Cancri могат да се състоят от диаманти, но по-късни наблюдения показват, че такова високо съдържание на въглерод в неговата порода е най-вероятно грешка.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.