Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

 
 

Открит е мощен радиосигнал от космоса

За втори път в историята астрономите успяха да открият източник на мощни повтарящи се радиосигнали в космоса. Но какво или кой излъчва тези импулси остава загадка.

През 2007 г. астрономите откриха това, което те (и всички ние) обичаме най-много: космическата загадка. Изучавайки архивите на Обсерваторията на паркове в Австралия, двама изследователи откриха радиосигнал, който обсерваторията е записала преди шест години, но никой не забеляза. Тя продължи само няколко милисекунди, но беше поразителна по силата си - радиацията беше 500 пъти по-мощна от слънчевата радиация.

Оттогава астрономите се опитват да разберат какво е причинило тези мистериозни емисии. Има много теории: някои обвиняват черни дупки, други обвиняват сблъсъци на неутронни звезди. Може би обект в центъра на галактиката постепенно попада в свръхмасивна черна дупка - или, напротив, тази мистериозна тъмна материя взаимодейства с пулсари, причинявайки мощни изблици на енергия. Обаче никоя от тези теории все още не може да бъде доказана или опровергана с действителни доказателства, тъй като има един глобален проблем: фиксираните радиосигнали продължиха незначително време и след това изчезнаха безследно.

Новите публикации в списанието Nature хвърлят светлина върху естеството на космическата аномалия. Само за втори път в историята астрономите най-накрая успяха да открият източник, който повтаря сигнала му. Това явление се нарича "бързи радио изблици" (англ. Fast radio bursts, известен още като FRB): 13 нови сигнала бяха намерени от служители на Канадския експеримент за картографиране на водородна интензивност.

Досега учените са познавали само един източник на FRB с повтарящ се сигнал - 121102. Новият източник, FRB 180814. J0422 + 73, е открит през лятото на 2018 г. - дори преди устройството CHIME най-накрая да влезе в експлоатация онлайн. След старта този сигнал се появи още няколко пъти, въпреки че все още не беше възможно да се установят точните координати на източника.

Откъде идват теориите за черните дупки? Всъщност естеството на разсейването на сигнала и сравнително малкият (според наблюденията) източник, излъчващ радиовълни с голяма мощност, показват, че самият източник е в много агресивна среда - с най-голяма вероятност той ще бъде или черна дупка, или неутронна звезда. Съществува и друга любопитна хипотеза, според която сблъсък на плътни предмети може да послужи като източник.

Възможно ли е да се реши тази загадка? Мога. За това обаче учените ще трябва да съберат много повече информация - по-специално те ще трябва да намерят други източници на повтарящи се сигнали, както и някои свързани събития, например светкавици във видимия спектър.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.