Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Открит е мощен радиосигнал от космоса

За втори път в историята астрономите успяха да открият източник на мощни повтарящи се радиосигнали в космоса. Но какво или кой излъчва тези импулси остава загадка.

През 2007 г. астрономите откриха това, което те (и всички ние) обичаме най-много: космическата загадка. Изучавайки архивите на Обсерваторията на паркове в Австралия, двама изследователи откриха радиосигнал, който обсерваторията е записала преди шест години, но никой не забеляза. Тя продължи само няколко милисекунди, но беше поразителна по силата си - радиацията беше 500 пъти по-мощна от слънчевата радиация.

Оттогава астрономите се опитват да разберат какво е причинило тези мистериозни емисии. Има много теории: някои обвиняват черни дупки, други обвиняват сблъсъци на неутронни звезди. Може би обект в центъра на галактиката постепенно попада в свръхмасивна черна дупка - или, напротив, тази мистериозна тъмна материя взаимодейства с пулсари, причинявайки мощни изблици на енергия. Обаче никоя от тези теории все още не може да бъде доказана или опровергана с действителни доказателства, тъй като има един глобален проблем: фиксираните радиосигнали продължиха незначително време и след това изчезнаха безследно.

Новите публикации в списанието Nature хвърлят светлина върху естеството на космическата аномалия. Само за втори път в историята астрономите най-накрая успяха да открият източник, който повтаря сигнала му. Това явление се нарича "бързи радио изблици" (англ. Fast radio bursts, известен още като FRB): 13 нови сигнала бяха намерени от служители на Канадския експеримент за картографиране на водородна интензивност.

Досега учените са познавали само един източник на FRB с повтарящ се сигнал - 121102. Новият източник, FRB 180814. J0422 + 73, е открит през лятото на 2018 г. - дори преди устройството CHIME най-накрая да влезе в експлоатация онлайн. След старта този сигнал се появи още няколко пъти, въпреки че все още не беше възможно да се установят точните координати на източника.

Откъде идват теориите за черните дупки? Всъщност естеството на разсейването на сигнала и сравнително малкият (според наблюденията) източник, излъчващ радиовълни с голяма мощност, показват, че самият източник е в много агресивна среда - с най-голяма вероятност той ще бъде или черна дупка, или неутронна звезда. Съществува и друга любопитна хипотеза, според която сблъсък на плътни предмети може да послужи като източник.

Възможно ли е да се реши тази загадка? Мога. За това обаче учените ще трябва да съберат много повече информация - по-специално те ще трябва да намерят други източници на повтарящи се сигнали, както и някои свързани събития, например светкавици във видимия спектър.

Най-нови

Най-четени