Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

 
 

Най-древният камък на Земята, открит на ... Луната

През 1971 г. астронавтите, участващи в мисията Аполон 14, донесоха от Луната необичайно скално парче, наречено Big Bert. Учените го изследвали и заявили, че всъщност лети до Луната от Земята!

Изненадващо, най-древната скала на Земята е открита ... на Луната. Астронавтите Аполон 14 го върнаха на родината си заедно с проби от почвата още през 1971 г.!

Официално никой от учените все още не е заявил, че Луната някога е била част от Земята - това е само една от работещите хипотези за произхода на спътника. Някои косвени доказателства обаче говорят в нейна полза. Най-интересното днес е обикновено парче кварц, фелдшпат и циркон с общо тегло само 2 грама, затворено в голямо парче камък, наречено „Голяма Берта“. Тези минерали са донесени от астронавтите от Луната и ако са редки на спътник, то тук, на Земята, те са много често срещани.

Изглежда, и така какво? Химическият анализ обаче показа, че те се образуват в кисела среда, подобна на земната. И при температура, която не може да бъде на Луната. Поне нито една от лунните проби не е доказателство за обратното. И така, как стигна до този камък?

Според учените той е изстрелян от Земята преди около 4 милиарда лед - най-вероятно в момента, когато астероид или комета се е разбил на все още млада планета (тогава е била само на 540 милиона години) и фрагменти от камъни са излетели в космоса. Тъй като Луната тогава беше три пъти по-близо до Земята, отколкото е сега, някои от тези скални фрагменти биха могли да стигнат до спътника.

Включването на цирконий помогна в анализа, тъй като той съдържа уран - знаейки неговия полуживот, изследователите успяха да установят точните дати на събитията. В резултат образуването на скалата е датирано преди около 4 - 4,1 милиарда години. Той се образува под повърхността на планетата на дълбочина 20 км, където остава, докато някакво мощно въздействие не го изстреля в космоса.

Когато стигна до Луната, тя остана дълго време в дебелината на лунната скала, докато преди около 26 милиона години тя отново не беше изтласкана на повърхността по време на удара на метеорита, образувал кратера на конусите. Така тя лежеше в праха, докато не намериха Голямата Берта и заведоха на Земята астронавтите Аполон 14.

Теоретично обаче това парче скала би могло да се образува на Луната, но при едно условие - условия, които не се различават от всичко, което знаехме за него, трябваше да царуват върху спътника. Тази скала е трябвало да се образува на дълбочина под 30–70 км от повърхностното ниво, в „необичайно кисела магматична среда“ с нива на кислород, които са значително по-високи от тези в лунната мантия преди 4 милиарда години.

Може би ситуацията ще стане по-ясна в бъдеще, когато следващите експедиции ще съберат още проби. Междувременно учените могат да строят само теории и да се чудят как камък от Земята се е появил на Луната.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.