Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Възможно ли е да се изгради станция на астероид: мнението на учените

Новата идея на учените звучи като сюжет на научнофантастичен филм. Да, математиците наистина обмислят възможността за изграждане на космическа база вътре в астероид!

Защо някой трябва да извърши титаничен подвиг в областта на астроинженерството и да издигне нещо вътре в скала, плаваща в космоса? Първо, това е удобно. Силата на въртене на астроида създава атракция, достатъчна за ефективното използване на минното оборудване, въпреки че ще трябва да бъде модифицирана за такава агресивна среда. Второ - изгодно е. Богатите минерални и рудни залежи често се крият вътре в „небесната“ скала, а пробивните космически отломки са много по-полезни за околната среда, отколкото разкъсването на морското дъно и унищожаването на хиляди жители.

Освен това изследователите смятат, че каменният "корпус" ще помогне да се избегнат опасностите да бъдат в космическото пространство - от звездното излъчване до микрометеоритите и други подобни. Да, отвън, сега подобен проект може да изглежда като нещо лудо, но учените са сигурни в обратното. Група астрофизици от университета във Виена в Австрия, използващи усъвършенствани алгоритми, симулиращи гравитацията на малките небесни тела, т.е.моделира хипотетични астроидни условия с размери 500 на 390 метра. Те смятат, че дори и в такова мъничко (според стандартите за пространство) парче камък, можете да създадете работна среда - въпреки че, разбира се, остават редица неизвестни фактори. Така че точният размер и съставът на астероида ще играе важна роля - той трябва да бъде достатъчно силен, така че станцията вътре в него да не доведе до структурни нарушения.

"Практическото приложение на такава техника ще зависи не толкова от състава, колкото от вътрешната структура на всеки конкретен астероид", обяснява екипът. "Тъй като подобни мисии изглеждат неизбежни в бъдеще, решение за колонизиране на такива астероиди ще бъде възможно само ако те могат да започнат да копаят."

Въпреки че размерът на астроида, който учените използваха за моделиране, приблизително съвпада с някои космически тела от вече известните - по-специално с 3757 Анаголай, 99942 Апофис и 3361 Орфей - по-голямата част от състава на тези астероиди в момента не е известен. А това означава, че още не е дошло времето за изпълнение на проекта. Авторите на изследването обаче отбелязват, че проблемът може да бъде решен просто - вероятно ще бъде достатъчно просто да се въведе алуминиев цилиндър с оборудване в тялото на космическата скала. "И ако намерим доста стабилен астероид, тогава това няма да е необходимо - той ще действа като стените на космическата станция", обяснява един от членовете на екипа, астрофизикът Томас Мейндъл.

Математическият модел, който Мейндъл и екипът получиха в резултат, предполага, че астероидът ще се състои от твърда скала и гравитацията му ще бъде с 38% повече от тази на Земята. Това ще бъде достатъчно, за да запазите станцията на астероида и да предотвратите излитането на оборудването в космоса. За да постигне този ефект, астероидът трябва да направи пълен оборот около оста си от 1 до 3 пъти в минута - тогава центробежната сила ще бъде достатъчна.

Разбира се, за да се реализира тази идея, трябва да се направят много изчисления и инженерна работа. Например, важно е да знаете, че астероид няма да се разпадне в момента на пробиване. Ако той е достатъчно стабилен, тогава (на теория) от него може да бъде отрязано всичко, като от парче пръстен камък - от малък авансард до пълноценна станция за кошери.

Защо това е толкова важно? Ресурсите на Земята са ограничени и може да няма достатъчно ресурси за масово разширяване на пространството - разбира се, ако хората няма да превърнат родната си планета в индустриален ад. Освен това, в случай на колонизация на други планети, извличането на суровини от близките астероиди ще бъде няколко пъти по-евтино и лесно от обикновените доставки от Земята. Разбира се, това е изпълнено с риск - астероидът може да се разпадне, да промени скоростта на въртене или да се забави. Досега, според Mindl, "ще минат поне 20 години, преди някой астероид да стане източник на материали - и това е в най-добрия случай".

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.