Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

”Кюриосити” ще изследва първата си проба на Марс

 

 
След като за пръв път проби скала на Червената планета, марсоходът "Кюриосити" се готви за следващата си задача - да анализира събрания пулверизиран материал, за да определи състава му, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Изпратените на Земята кадри показват сив прах в лопатката на марсохода. Така учените разбраха на какво прилича мострата, взета преди почти две седмици. През следващите няколко дни "Кюриосити" ще я пресее и ще сложи една щипка от нея в лабораторията си за анализ. 
 
Пробата е взета от 5 см под повърхността. Тя е много различна от червеникавия прах, който покрива планетата. Фактът, че скалата е сива показва, че вероятно не е преминала през химически промени, характерни за излагането на слънчевата ултравиолетова радиация. Това е и добра начална точка за определяне дали средата е била някога благоприятна за микроби. 
 
В зависимост от резултатите от анализа научният екип ще реши дали да бъде взета още една проба, или марсоходът да бъде насочен към възвишението Шарп.
Американският марсоход "Кюриосити" започна да работи на Червената планета през месец август миналата година. На външния корпус на апарата е монтирана 74-килограмова научна лаборатория, снабдена с най-различни прибори, с помощта на които апаратът изучава образци от марсианската почва. 
 
Първоначално беше предвидено "Кюриосити" да работи в района на кратера "Гейл" две години, но НАСА възнамерява да удължи този срок до 5 години. Главната цел на тази експедиция е да отговори на въпроса дали някога на Марс са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът струва на НАСА 2,5 милиарда долара
 
Източник:dir.bg
Дата: 21.02.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento

Най-нови

Най-четени