Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Астероидът 2012 DA14 с размери 40 на 20 м.

 

 
Специалисти на НАСА с помощта на радара на обсерваторията Голдстоун определиха параметрите и периода на въртене на астероида 2012 DA14, който миналия петък прелетя много близо до Земята.
Оказва се, че той е издължен космически обект с размери около 20 на 40 метра, правещ едно завъртане около оста си за седем часа, съобщи РИА "Новости". Данните бяха представени във Виена на заседание на Комитета на ООН за мирно използване на космоса от директора на подразделението на НАСА, което изучава обектите, преминаващи близо до Земята. 
 
Астероидът 2012 DA14 беше открит през февруари 2012 година от испанската обсерватория "Ла Сагра". В петък вечерта, на 15 февруари, космическият обект премина на разстояние 27 700 километра от повърхността на Земята, под геостационарната орбита. Тогава бе съобщено, че диаметърът му е 45 метра. Сутринта на 15 февруари в Урал падна метеорит, което накара мнозина да свържат двете събития. Астрономите обаче заявиха, че траекториите на двата космически обекта са напълно различни и макар и да изглежда невероятно, просто става дума за съвпадение. Веднага след сближаването на 2012 DA14 със Земята радарът на обсерваторията Голдстоун извърши 8-часова серия от измервания на астероида. 
 
На радарните снимки добре се вижда продълговат обект със съотношение на страните 2:1. Предварителните оценки на размера показват, че те са приблизително 40 на 20 метра. При това едно завъртане около оста си астероидът извършва за около 7 часа. Благодарение на ясните параметри астрономите ще могат не само да определят свойствата на самия астероид, но и да оценят въздействието на "ефекта Ярковски". Ефектът се изразява в малкото налягане, което причинява слънчевата светлина върху астероида. То се натрупва с течение на времето, но е неравномерно поради неправилната форма на астероида, затова трябва да причини леко потрепване при ротацията. За да прогнозират пътя на даден астероид, приближаващ Земята, учените трябва да разберат как точно този ефект ще промени орбитата му. Така ще може да се проследи орбитата на потенциално опасните космически обекти.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: EPA/БГНЕС
Дата: 19.02.2013

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.