Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Астероидът 2012 DA14 с размери 40 на 20 м.

 

 
Специалисти на НАСА с помощта на радара на обсерваторията Голдстоун определиха параметрите и периода на въртене на астероида 2012 DA14, който миналия петък прелетя много близо до Земята.
Оказва се, че той е издължен космически обект с размери около 20 на 40 метра, правещ едно завъртане около оста си за седем часа, съобщи РИА "Новости". Данните бяха представени във Виена на заседание на Комитета на ООН за мирно използване на космоса от директора на подразделението на НАСА, което изучава обектите, преминаващи близо до Земята. 
 
Астероидът 2012 DA14 беше открит през февруари 2012 година от испанската обсерватория "Ла Сагра". В петък вечерта, на 15 февруари, космическият обект премина на разстояние 27 700 километра от повърхността на Земята, под геостационарната орбита. Тогава бе съобщено, че диаметърът му е 45 метра. Сутринта на 15 февруари в Урал падна метеорит, което накара мнозина да свържат двете събития. Астрономите обаче заявиха, че траекториите на двата космически обекта са напълно различни и макар и да изглежда невероятно, просто става дума за съвпадение. Веднага след сближаването на 2012 DA14 със Земята радарът на обсерваторията Голдстоун извърши 8-часова серия от измервания на астероида. 
 
На радарните снимки добре се вижда продълговат обект със съотношение на страните 2:1. Предварителните оценки на размера показват, че те са приблизително 40 на 20 метра. При това едно завъртане около оста си астероидът извършва за около 7 часа. Благодарение на ясните параметри астрономите ще могат не само да определят свойствата на самия астероид, но и да оценят въздействието на "ефекта Ярковски". Ефектът се изразява в малкото налягане, което причинява слънчевата светлина върху астероида. То се натрупва с течение на времето, но е неравномерно поради неправилната форма на астероида, затова трябва да причини леко потрепване при ротацията. За да прогнозират пътя на даден астероид, приближаващ Земята, учените трябва да разберат как точно този ефект ще промени орбитата му. Така ще може да се проследи орбитата на потенциално опасните космически обекти.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Георги Брандийски
Сн.: EPA/БГНЕС
Дата: 19.02.2013

Най-нови

Най-четени