Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Няма опасност от сблъсък с 45-метровия астероид

 

Няма опасност от сблъсък с 45-метровия астероид, който на 15 февруари ще премине на рекордно близко разстояние до Земята, успокои НАСА, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.
Небесното тяло не представлява заплаха нито за нашата планета, нито за спътниците на нейна орбита и за Международната космическа станция (МКС). Това бе заключението на сътрудниците на американското космическо ведомство и на астрономите от Харвардския и Аризонския университет. 
 
След една седмица астероидът 2012DA14 ще се приближи до Земята само на 27,7 хиляди километра. Това е най-малкото разстояние, което е било фиксирано за подобни небесни тела. Тази дистанция е десет пъти по-малка от разстоянието между Земята и Луната и по-близка от пояса спътници, намиращи се на геостационарна орбита. 
 
Траекторията на астероида е добре изучена и според специалистите не съществува никаква вероятност от сблъсък. Но дори и това да се случи, считат американските учени, на Земята би станала само "регионална катастрофа". 
 
Масата на астероида 2012DA14, открит преди една година от испански астрономи, е 130 хиляди тона, а скоростта му на движение - 28,1 хиляди километра в час или 7,8 километра в секунда. В случай на сблъсък със земната повърхност биха се получили същите разрушения като при Тунгуския метеорит, чиято мощност се равняваше на ядрена бомба от 2,5 мегатона.
 
По разчетите на НАСА астероидът максимално ще се приближи до Земята на 15 февруари в 21 часа и 24 минути българско време.
 
Източник: dir.bg
Дата: 07.02.2013
Редактор: Veline Nascimento
Сн: EPA/БГНЕС

Най-нови

Най-четени