Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Подобна на Земята планета била в ”съседния двор”

 

Подобните на Земята светове вероятно се намират по-близо и са много по-изобилни, отколкото учените са предполагали досега, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на резултатите от американско проучване.
Астрономи от Харвардския университет, които са анализирали каталога на откритите от космическия телескоп "Кеплер" екзопланети, съобщават, че най-близкият подобен на Земята свят вероятно е само на 13 светлинни години (124 трилиона километра). Въпросната планета все още не е открита, но "трябва да е там", според резултатите от изследване на червени джуджета - най-изобилните звезди в галактиката Млечен път, съобщи БТА. 
 
Подобна на Земята планета била в ”съседния двор”Говорейки в галактически термини, най-близката подобна на Земята планета е "на един парк разстояние". Ако галактиката Млечен път бъде сведена до размерите на САЩ, то най-близкият съсед на нашата планета ще се намира на разстояние "една разходка през Сентръл парк в Ню Йорк", казва Кортни Дресинг, ръководител на изследването. 
"Мислехме, че трябва да търсим на огромни разстояния, за да открием подобна на Земята планета. Сега разбираме, че тя е в "съседния двор" и очаква да бъде открита", допълва тя. 
 
Изчисленията са базирани върху изследване на червени джуджета - по-малки, по-хладни и по-бледи звезди от Слънцето. Червените джуджета са най-многобройните звезди в нашата галактика - най-малко 75 милиарда или три от всеки четири звезди. 
 
Досега космическият телескоп "Кеплер" е идентифицирал 95 кандидат-планети, орбитиращи около червени джуджета. Авторите на проучването изчисляват, че около 6 процента от тези звезди орбитират подобни на Земята планети. За да бъде квалифицирана като такава, планетата трябва да е с приблизителните размери на Земята и да получава толкова светлина от своята звезда, колкото нашата планета от Слънцето
 
Тези кандидат- планети обаче са различни от Земята, заради различията между червените джуджета и Слънцето. Тъй като червеното джудже е много по-малко от Слънцето, потенциално обитаемата планета трябва да орбитира на по-близко разстояние от това между Земята и централната й звезда. Червените джуджета освен това са по-стари от Слънцето - някои от тях са на 12 милиарда години срещу 4,5 милиарда години за нашата звезда. Това означава, че и планетите в орбита около тях ще бъдат по-стари от Земята, както и потенциалните форми на живот на тях.
Източник: dir.bg
Дата: 07.02.2013
Редактор: Veline Nascimento
Сн: EPA/БГНЕС

Най-нови

Най-четени