Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

”Кюриосити” използва за пръв път бормашината си

 

 
Марсоходът "Кюриосити" използва за пръв път бормашината си, макар и без въртене, върху плоска скала в кратера Гейл, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.
На снимките, направени преди и след операцията, се виждат оставените следи. Докато предишните роувъри на Марс можеха да остъргват скалите, "Кюриосити" е оборудван с бормашина и ще може да ги пробива. 
Съставът на скалите е много важен, за да се определи дали на Марс е съществувала среда, в която е можел да се развива живот
 
Инженерите засега действат предпазливо, за да са сигурни, че и скалата, и уредът се държат според очакванията. Ако избраната плоча се окаже подходяща, ще бъдат пробити няколко дупки за проба, с ротация и с удар. След това ще бъде взета мостра за изследване в бордовата лаборатория. 
 
"Скалата засега изглежда мека и опитът е насърчаващ" - каза проф. Джон Гроцингър от екипа на "Кюриосити". Избраната скала е седиментна с много фини зърна. Тя е прорязана от вени, които приличат на калциев сулфат. 
 
Целта на "Кюриосити" е да определи дали в кратера Гейл е съществувала среда, в която е можел да се развива бактериален живот. Съставът на скалите е много важен, за да бъде определено това, защото депозитите пазят геохимична данни за условията, в които са се образували. Взимането на материал на няколко сантиметра под повърхността на скалата ще осигури проба, която не е засегната от повърхностни влияния, като обветряне и радиация. 
 
Учените са доволни от постигнатото досега. По много от скалите се виждат признаци за депозити или промени, направени при наличие на вода.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 04.02.2013
Сн: NASA
 
 

 

Най-нови

Най-четени