Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Руски учен предложи мисия до астероида Апофис

 

 
Директорът на Института по астрономия на Руската академия на науките (РАН), член-кореспондентът на РАН Борис Шустов предложи руска космическа мисия да се отправи към най-близкия астероид, за да се изследват щателно тези космически тела и свързаната с тях заплаха за земляните, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Ученият направи това предложение в Коуровската обсерватория в Свердловска област. 
 
Руски астрономи са съгласни с колегата си, че малките космически тела досега са слабо изследвани и носят "реална заплаха за Земята". Според редица преценки, подобна заплаха произтича от не по-малко от 2 процента от въпросните небесни тела. 
 
Както отбелязаха от пресслужбата на обсерваторията, Шустов е пояснил, че мисията до най-близкия астероид не трябва да напомня американски трилър, в който хора или кацат на астероида, или го взривяват. Ще е достатъчно да бъде инсталиран фар върху астероида, за да се следи пътуването му в космоса. Благодарение на него учените ще знаят до какви дълбини на космоса достига астероидът и каква заплаха представлява той за Земята.
 
По мнението на Шустов, най-близката заплаха за Земята е свързана с астероида Апофис, който, по преценките му, ще се доближи на разстояние 37 500 км от Земята, а това е височината на орбитата на геостационарни спътници.
 
Апофис премина на 14,46 млн. км. от планетата ни на 9 януари тази година. След обработка на данните, получени при преминаването на космическото тяло, специалисти от лабораторията по реактивно движение на НАСА на практика отхвърлиха всякаква възможност през 2036 г. то да се сблъска със Земята. Те изчислиха, че шансът това да се случи е 1 към един милион.
 
Астероидът "Апофис" (2004 MN4) беше открит през 2004 г. и е кръстен на египетския бог на смъртта и хаоса. Космическото тяло привлече вниманието на учените, тъй като е единствената сериозна заплаха от космоса за Земята.
 
Изотчник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Сн: EPA/БГНЕС
Дата: 29.01.2013

Най-нови

Най-четени