Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Откриха най-големия обект във Вселената

 

Британски астрономи откриха в съзвездието Лъв и прилежащите към него части от небето най-голямата структура във Вселената - куп от 73 квазара, които се простират на 1240 милиона парсека или на 4 милиарда светлинни години, съобщи специализираното британско сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
 
"Дори когато пътувате със скоростта на светлината, ще са ви необходими повече от 4 милиарда години, за да прекосите този куп. Откритието е забележително не само с размерите си, но и с това, че противоречи на космологичния принцип, смятан за общоприета истина от времето на Айнщайн. Ние се опитваме да открием аналогични образувания, които да подкрепят това "предизвикателство" - заяви ръководителят на групата първооткриватели на купа Роджър Клоус от университета на Централен Ланкашир в Престън (Великобритания), цитиран от БТА. 
 
Клоус и неговите колеги са открили най-големия обект в известната ни Вселена, изучавайки снимки от каталога DR7QSO, получени в рамките на Дигиталното небесно проучване "Слоун" (Sloan Digital Sky Survey). Те са се интересували от квазари - ядра на активни галактики, в центъра на които има свръхмасивни черни дупки, изхвърлящи част от уловената материя във вид на космически джетове. 
 
В период на активност, продължаващ примерно 10-100 милиона години, квазарите се превръщат в едни от най-ярките обекти във Вселената. Това позволява да се откриват галактики дори в далечното минало на Вселената, въпреки огромните разстояния между Земята и древните галактики. 
 
Групата на Клоус е открила на снимки на съзвездието Лъв и прилежащите към него участъци на небето необичайно голямо количество квазари, разположени близко едни до други. Анализирайки рентгеновото излъчване и други параметри учените са стигнали до извода, че 73 от тях са разположени на приблизително еднакво разстояние от Земята и влизат в състава на един куп - Huge-LQG. 
 
Според изчисленията на учените "семейството" квазари се намира на разстояние 8,73 милиарда светлинни години от нас и се състои от 73 отделни галактики. То заема огромна част от небето, простира се на 4 милиарда, 2 милиарда и 1,2 милиарда светлинни години по три оси. Общата маса на купа е над 3,4 квинтилиона слънчеви маси (10 на 18-а степен), което е няколко десетки или стотици пъти повече, отколкото е теглото на другите големи обекти във Вселената. 
 
Клоус и неговите колеги отбелязват, че подобен обект не би трябвало да съществува от гледна точка на космологичния принцип - една от фундаменталните основи на съвременната астрофизика. В съответствие с космологичния принцип, едни и същи закони на физиката са валидни за всяка произволна точка във Вселената - затова тя изглежда в един и същ момент от време по еднакъв начин, независимо от мястото и посоката на наблюдението.
 
Едно от следствията на този принцип е ограничението на максималния размер на купа галактики и на други струпвания на материя, чийто максимален радиус не може да превишава 370 милиона парсека или 1,2 милиарда светлинни години. Huge-LQG обаче го превишава дори в най-тясната си част. 
 
Клоус и неговите колеги планират да продължат изучаването на този куп и да пристъпят към търсене на аналогични обекти за окончателно потвърждение на това, че свръхмасивните галактични купове все пак могат да съществуват. Откриването на аналогично "семейство" квазари ще позволи с увереност да се говори за това, че съвременните представи за строежа на Вселената трябва да бъдат преразгледани, заключават учените.
 
 
Източник:dir.bg
Дата: 16.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento
 

Най-нови

Най-четени