Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Откриха най-големия обект във Вселената

 

Британски астрономи откриха в съзвездието Лъв и прилежащите към него части от небето най-голямата структура във Вселената - куп от 73 квазара, които се простират на 1240 милиона парсека или на 4 милиарда светлинни години, съобщи специализираното британско сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
 
"Дори когато пътувате със скоростта на светлината, ще са ви необходими повече от 4 милиарда години, за да прекосите този куп. Откритието е забележително не само с размерите си, но и с това, че противоречи на космологичния принцип, смятан за общоприета истина от времето на Айнщайн. Ние се опитваме да открием аналогични образувания, които да подкрепят това "предизвикателство" - заяви ръководителят на групата първооткриватели на купа Роджър Клоус от университета на Централен Ланкашир в Престън (Великобритания), цитиран от БТА. 
 
Клоус и неговите колеги са открили най-големия обект в известната ни Вселена, изучавайки снимки от каталога DR7QSO, получени в рамките на Дигиталното небесно проучване "Слоун" (Sloan Digital Sky Survey). Те са се интересували от квазари - ядра на активни галактики, в центъра на които има свръхмасивни черни дупки, изхвърлящи част от уловената материя във вид на космически джетове. 
 
В период на активност, продължаващ примерно 10-100 милиона години, квазарите се превръщат в едни от най-ярките обекти във Вселената. Това позволява да се откриват галактики дори в далечното минало на Вселената, въпреки огромните разстояния между Земята и древните галактики. 
 
Групата на Клоус е открила на снимки на съзвездието Лъв и прилежащите към него участъци на небето необичайно голямо количество квазари, разположени близко едни до други. Анализирайки рентгеновото излъчване и други параметри учените са стигнали до извода, че 73 от тях са разположени на приблизително еднакво разстояние от Земята и влизат в състава на един куп - Huge-LQG. 
 
Според изчисленията на учените "семейството" квазари се намира на разстояние 8,73 милиарда светлинни години от нас и се състои от 73 отделни галактики. То заема огромна част от небето, простира се на 4 милиарда, 2 милиарда и 1,2 милиарда светлинни години по три оси. Общата маса на купа е над 3,4 квинтилиона слънчеви маси (10 на 18-а степен), което е няколко десетки или стотици пъти повече, отколкото е теглото на другите големи обекти във Вселената. 
 
Клоус и неговите колеги отбелязват, че подобен обект не би трябвало да съществува от гледна точка на космологичния принцип - една от фундаменталните основи на съвременната астрофизика. В съответствие с космологичния принцип, едни и същи закони на физиката са валидни за всяка произволна точка във Вселената - затова тя изглежда в един и същ момент от време по еднакъв начин, независимо от мястото и посоката на наблюдението.
 
Едно от следствията на този принцип е ограничението на максималния размер на купа галактики и на други струпвания на материя, чийто максимален радиус не може да превишава 370 милиона парсека или 1,2 милиарда светлинни години. Huge-LQG обаче го превишава дори в най-тясната си част. 
 
Клоус и неговите колеги планират да продължат изучаването на този куп и да пристъпят към търсене на аналогични обекти за окончателно потвърждение на това, че свръхмасивните галактични купове все пак могат да съществуват. Откриването на аналогично "семейство" квазари ще позволи с увереност да се говори за това, че съвременните представи за строежа на Вселената трябва да бъдат преразгледани, заключават учените.
 
 
Източник:dir.bg
Дата: 16.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.