Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Космическият боклук ще пази от радиация

 

Изследователи от НАСА тестват малки плочи от космически отпадъци, за да разберат дали могат да бъдат използвани като радиационни щитове за продължителни мисии, съобщава сайтът RedOrbit, цитиран от БТА.
Подобно на всички хора на Земята астронавтите правят боклук във всекидневния си живот, но за разлика от тях не могат просто да го сложат в торба и да го изхвърлят в най-близкия контейнер. "Не искаме да заразим повърхността на астероид или планета например, като си "метнем" боклука през вратата. Ако НАСА не вземе мерки, има опасност космическите кораби да се превърнат в сметища", казва Ричард Страйър, микробиолог, работещ по проекта. 
 
За да намерят практическо приложение на отпадъчни материали като пластмасови бутилки, изолирбанд, текстилни и други отпадъци, специалисти от космическия център "Кенеди" във Флорида компресират боклука чрез специално устройство и го превръщат в кръгли плочки. В процеса отпадъците се загряват в продължение на три часа до температури между 148 и 176 градуса по Целзий, така че да се разтопят, но не и да изгорят. 
 
Всяка плочка е с дебелина само един сантиметър и с диаметър 20 сантиметра - малко по-голяма от стандартен компактдиск. За да бъдат тествани, готовите плочки се съхраняват в атмосфера, подобна на тази на Международната космическа станция (МКС). 
 
Преди обаче да изпратят плочките на продължителна мисия в космоса, учените трябва да си отговорят на няколко въпроса: Могат ли те да бъдат съхранявани безопасно в космически кораб? Могат ли да бъдат стерилизирани, за да не останат по тях никакви микроорганизми? Може ли водата от отпадъците да се извлича и да се използва повторно?
 
При задоволителните отговори на тези въпроси учените ще намерят редица приложения на плочките от космически боклук. С тях например могат да бъдат облепвани спалните помещения и да служат като радиационни щитове или да се подсилват скривалищата, предпазващи астронавтите от слънчеви изригвания. 
 
Ако всичко върви по план, крайният продукт ще бъде изключително важен за членове на екипажи, пребиваващи в космоса две години - колкото се очаква да бъде продължителността на мисия до Марс.
 
Източник:dir.bg
Дата: 07.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento
 

Най-нови

Най-четени