Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Метеорит на 2 млрд. години разкри тайни за Марс

 

Марсиански метеорит на 2,1 милиарда години, наскоро открит в Северна Африка, се различава от всички, откривани по-рано по изобилието на вода и сходството на скалния състав с анализите от сондите на НАСА на Марс, става ясно от проучване, публикувано в четвъртък.
"Базалтът "от вулканичен произход" съдържащ се в този метеорит е подобен на състава на марсианската повърхност или горната част от мантията на планетата Марс", обяснява Карл Ейджи от университета на щата Ню Мексико, САЩ, един от основните съавтори на изследването, публикувано в списание "Сайънс" (Science) в броя му от 4 януари, предаде БГНЕС. 
 
"Нашите анализи на изотопите на кислорода показват, че този метеорит, наречен NWA 7034 (Northwest Africa 7034) , е различен от всички останали, защото неговият химичен състав е идентичен с марсианската почва при взаимодействията й с атмосферата на Червената планета ", добавя той. 
 
Според ученият, изобилието на водни молекули в метеорита (около 6000 части на милион или десет пъти повече, отколкото в други известни марсиански метеорити), води до извода, че тази скала се е намирала на повърхността на Марс преди 2.1 милиард години. 
 
Водните молекули може да са от вулканичен източник или водоносен хоризонт в близост до повърхността на планетата, което показва, че активността на водата на повърхността на Марс е продължила и в началото на Амазонската ера. 
 
Според геологическата история на Марс по скалата на Хартман и Ньокум (Hartmann & Neukum) Амазонската ера включва последните три четвърти от времето на Червената планета. То се характеризира с по-скоро намаляваща геологическа активност, но с вулканична дейност. Последните такива събития се отнасят вероятно до времето преди около 100 милиона земни години. 
 
"Нашият въглероден анализ показва , че метеоритът е претърпял втора трансформация на повърхността на Марс, което обяснява наличието на макромолекули с органичен въглерод", отбелязва Андрю Стийл от института "Карнеги", друг съавтор в изследването. За този учен "става въпрос за най-богатия в геохимическо отношение марсиански метеорит, открит досега и анализите, които продължават, вероятно ще разкриват още изненади", пише АФП. 
 
Общо стотина метеорита с марсиански произход са открити до момента на Земята. Едва през 1980 г. за науката стана възможно да се определи произхода на тези метеорити чрез метода на изучаване на атмосферните газове затворени вътре в скалите. 
 
"Кюриосити", най-сложната сонда изпраща на друга планета, работи от началото на август 2012 г. в кратера Гейл на марсианския екватор, за да определи дали на Червената планета в миналото е имало благоприятни условия за съществуването на микроорганизми. 
 
Метеоритите с произход от Марс или Луната са рядкост. Повечето идват от района на астероидния пояс на Слънчевата система между Марс и Юпитер. През 2012 г. в регистъра на метеоритите има повече от 42 хиляди метеорити. Всяка година към тях се прибавят около 1500 нови.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 04.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.