Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Метеорит на 2 млрд. години разкри тайни за Марс

 

Марсиански метеорит на 2,1 милиарда години, наскоро открит в Северна Африка, се различава от всички, откривани по-рано по изобилието на вода и сходството на скалния състав с анализите от сондите на НАСА на Марс, става ясно от проучване, публикувано в четвъртък.
"Базалтът "от вулканичен произход" съдържащ се в този метеорит е подобен на състава на марсианската повърхност или горната част от мантията на планетата Марс", обяснява Карл Ейджи от университета на щата Ню Мексико, САЩ, един от основните съавтори на изследването, публикувано в списание "Сайънс" (Science) в броя му от 4 януари, предаде БГНЕС. 
 
"Нашите анализи на изотопите на кислорода показват, че този метеорит, наречен NWA 7034 (Northwest Africa 7034) , е различен от всички останали, защото неговият химичен състав е идентичен с марсианската почва при взаимодействията й с атмосферата на Червената планета ", добавя той. 
 
Според ученият, изобилието на водни молекули в метеорита (около 6000 части на милион или десет пъти повече, отколкото в други известни марсиански метеорити), води до извода, че тази скала се е намирала на повърхността на Марс преди 2.1 милиард години. 
 
Водните молекули може да са от вулканичен източник или водоносен хоризонт в близост до повърхността на планетата, което показва, че активността на водата на повърхността на Марс е продължила и в началото на Амазонската ера. 
 
Според геологическата история на Марс по скалата на Хартман и Ньокум (Hartmann & Neukum) Амазонската ера включва последните три четвърти от времето на Червената планета. То се характеризира с по-скоро намаляваща геологическа активност, но с вулканична дейност. Последните такива събития се отнасят вероятно до времето преди около 100 милиона земни години. 
 
"Нашият въглероден анализ показва , че метеоритът е претърпял втора трансформация на повърхността на Марс, което обяснява наличието на макромолекули с органичен въглерод", отбелязва Андрю Стийл от института "Карнеги", друг съавтор в изследването. За този учен "става въпрос за най-богатия в геохимическо отношение марсиански метеорит, открит досега и анализите, които продължават, вероятно ще разкриват още изненади", пише АФП. 
 
Общо стотина метеорита с марсиански произход са открити до момента на Земята. Едва през 1980 г. за науката стана възможно да се определи произхода на тези метеорити чрез метода на изучаване на атмосферните газове затворени вътре в скалите. 
 
"Кюриосити", най-сложната сонда изпраща на друга планета, работи от началото на август 2012 г. в кратера Гейл на марсианския екватор, за да определи дали на Червената планета в миналото е имало благоприятни условия за съществуването на микроорганизми. 
 
Метеоритите с произход от Марс или Луната са рядкост. Повечето идват от района на астероидния пояс на Слънчевата система между Марс и Юпитер. През 2012 г. в регистъра на метеоритите има повече от 42 хиляди метеорити. Всяка година към тях се прибавят около 1500 нови.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 04.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС

Най-нови

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.