Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

НАСА праща ”кораб майка” на Фобос

 

Американски учени оповестиха, че автономни роувъри, които изследват луни и астероиди, могат да се окажат значима стъпка напред към мисии до Марс, съобщи сайтът  - sciencenews, цитиран от БТА.
Учените са предложили мисия с космически кораб майка, от който да бъдат спуснати един или няколко покрити с шипове сферични роувъра на повърхността на марсианската луна ФобосУчени от Станфордския университет в сътрудничество с техни колеги от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и Масачузетския технологичен институт са проектирали роботизирана платформа, която може да се заеме с подобни мисии, включващи участието на роувъри. 
 
Учените са предложили мисия с космически кораб майка, от който да бъдат спуснати един или няколко покрити с шипове сферични роувъра на повърхността на марсианската луна Фобос. Тези малки роувъри "таралежи", чийто диаметър не надвишава 60 сантиметра, ще се търкалят и ще подскачат по повърхността на Фобос, изпращайки до кораба майка данни за почвата, се казва в комюнике на Станфордския университет. След това те ще се предават на Земята
 
Човешки контрол за редица параметри на мисията няма да е необходим. Това е следващо ниво на автономно движение в космоса, заяви проф. Марко Павоне от катедрата по аеронавтика и астронавтика в Станфордския университет. Ученият поясни, че работил над проекта, имайки предвид Фобос, макар че подобни роувъри и кораб майка могат да изследват също малки тела в Слънчевата система като комети и астероиди.
 
"Подобна мисия може да тества технологии за потенциалното им използване в други мисии в Слънчевата система, отбеляза проф. Павоне. Това е част от технологията, от която се нуждаем, преди да пристъпим към по-скъпи изследвания. Преди да се вземе проба от почвата, трябва да се определи мястото на кацане. Роувърите ще допринесат да се събере информация за повърхността."
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 03.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС

Най-нови

Най-четени