Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Какво вещае космическата 2013 година

Две комети и два астероида ще "посетят" Земята. Ще има лунни затъмнения. Руснаци и китайци пак ще са в космическа надпревара, а Европа ще стартира своя мисия в Космоса. Това съобщава на сайта си "Дойче веле".

Какво вещае космическата 2013 година. Две комети и два астероида ще "посетят" Земята. Ще има лунни затъмнения. Още на 10 януари един от най-опасните космически обекти ще премине покрай Земята: астероидът Апофис, кръстен на египетския Бог на мрака. Не се притеснявайте обаче! Дистанцията между Земята и астероида ще остане достачно голяма, около 15 милиона километра. Въпреки това астрономите ще наблюдават внимателно полета на големия около 300 метра астероид, защото той може да се приближи и застрашително до нашата планета. В петък, 13 април 2029 година астероидът ще бъде на около 30 000 километра от земната повърхност. Космическият обект ще бъде по-близо до земята от обикновените метеорологични и комуникационни сателите в геостационарната орбита, която преминава на 36 000 километра над екватора. 
 
Едва седем години по-късно е възможно Апофис да се сблъска със Земята. Вероятността е 1 към 100 000, но въпреки това изследователите се изнервени. Поне до януари, когато прецизните радарни наблюдения не докажат, че астероидът няма наистина да ни "посети". Евентуален сблъсък би имал опустошителни последици за Земята
 
Друг астероид ще се приближи на 24 000 километра от Синята планета: малкият астероид 2012 DA14. Астрономите изключват сблъсък с него. Затова пък на 15 февруари любителите на космическите приключения могат да наблюдават с телескоп неговото движение между съзвездията Дева и Косите на Вероника. Този астероид е голям само около 40 метра и дори да падне на Земята, ще образува само малък кратер. И то при положение че е от метал. Ако е съставен от порьозни материали, ще се разпадне на съставните си части още в земната атмосфера. 
 

Големи комети през март и ноември 

 
Кометата Панстарс е още едно доказателство за това, колко често Земята може да очаква посещения от дълбините на Слънчевата система. През март 2011 година автоматичната телескопична система Панстарс, разположена на Хавай, откри ледения къс. На 10 март кометата ще прелети най-близо до Слънцето и ще се приближи до Земята повече от Меркурий. След това ще се отправи към съзвездията Риба и Андромеда и може да бъде наблюдавана от хората в северното полукълбо. 
 
Изследователите са направили моделни пресмятания и твърдят, че кометата може да бъде наблюдавана с просто око. Въпреки това прогнозите за силата на светлината на кометите са много трудни. Ядрата им са големи само няколко километра и се състоят от лед, малки камъни и много прах. Решаващо за наблюдението на кометата с просто око е количеството лед, което се изпарява при полета й. 
 
В края на 2013 година още една комета ще прелети над нашата планета. Откритата през септември комета ISON ще прелети на 28 ноември 2013 на два милиона километра от Слънцето и ще отдели значително количество светлина. Хората ще могат да я наблюдават по време на Коледа в ясното нощно небе. При положение, че леденият къс "преживее" близостта си със Слънцето
 

Разочарование за любителите на затъмнения 

 
През 2013 година няма да има много сериозни слънчеви и лунни затъмнения. На 25 април ще има лунно затъмнение, но само един процент от лунната повърхност ще бъде затъмнен. Това лунно затъмнение ще могат да наблюдават хората в Европа, Африка, големи части от Азия и Австралия. Любителите астрономи в Австралия и Индонезия могат да наблюдават слънчево затъмнение на 9 и 10 май 2013 година. На 3 ноември обаче ще има пълно слънчево затъмнение. Единственото за 2013 година.
 

Европейските сателити излитат в Космоса 

 
Връх в европейските космически изследвания ще бъде стартът на три сателита Шварм през април. Произведените от фирмата Астриум във Фридрихсхафен сателити ще проучват магнитното поле около Земята. Сателитете са готови от една година, но проблеми с руските ракети-носители постоянно отлагаха старта им. Най-сетне през 2013 година те ще бъдат изстреляни в орбита и ще започнат своите измервания на височина от 500 километра.
 
Източник: dir.bg
Автор: Deutsche Welle
Дата: 03.01.2012
Сн.: EPA/БГНЕС

Най-нови

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.