Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Полет до Марс е опасен за мозъка



Само дебел бетон и олово могат да спрат космическата радиация

Полет на астронавти до Марс може да ги увреди не само физически, но и ментално, в резултат на силната космическа радиация, предупредиха учени от Рочестърския медицински център, САЩ.
 
Отдавна е известно, че продължителното пребиваване в космоса крие опасност от раково заболяване, но има и други рискове. Нови изследвания разкриват възможност за появата на когнитивни разстройства и ускорено развитие на болестта Алцхаймер, твърдят учените.
 
В орбита около Земята астронавтите за защитени от космическата радиация, благодарение на магнитното поле на планетата ни. С отдалечаване от Земята обаче, въздействието на радиацията нараства. Някои излъчвания могат да бъдат блокирани, но други остават извън контрола на съвременните технологии.
 
За целите на експеримента учените са облъчвали мишки с радиация, под въздействие на която биха били астронавтите, пътуващи до Марс. Отчетено е влошаване на когнитивните функции на мишките, като памет, внимание и др. Наблюдавани са нарушения на мозъчното кръвообръщение и поява на признаци за развитие на на болестта на Алцхаймер.
 
Засега учените не знаят как да решат проблема. Единствен вариант е затварянето на астронавтите в бункери от бетон или олово с дебелина 2 метра.
 
Източник: Technews.bg
(снимка: NASA)

Най-нови

Най-четени