Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Малък телескоп откри гигантски галактични купове

 

НАСА оповести, че малък телескоп е направил голямо откритие. Става въпрос за галактичен куп, който представлява едно от най-редките и най-големи групирания на галактики, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.
Широкоъгълният телескоп WISE на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, който сканира цялото небе в инфрачервения спектър, откри една от най-масивните структури - "колекция" от хиляди галактики, свързани заедно посредством гравитацията. 
 
Подобни галактични купове се създават от "семена" от материя, сформирани в ранната Вселена и отрасли бързо в рамките на феномен, известен като космическа инфлация.
 
"Един от ключовите въпроси в космологията е как първите сблъсъци и движения при дистрибуцията на материя във Вселената бързо са еволюирали в масивните структури от галактики, които познаваме днес, заяви Антъни Гонсалес от университета на Флорида в Гейнсвил, който ръководи изследванията с WISE. Откривайки с помощта на WISE най-масивните галактични купове на разстояние милиарди светлинни години, ще можем да тестваме теориите за ранния инфлационен период на Вселената." 
 
Първият идентифициран от учените подобен галактичен куп е MOO J2342.0+1301, който е на разстояние над 7 милиарда светлинни години. Това означава, че астрономите го наблюдават така, както е изглеждал наполовината път назад във времето до Големия взрив. Купът е стотици пъти по-масивен от Млечния път.
Източник: dir.bg
Дата: 10.12.12

Най-нови

Най-четени