Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

”Кюриосити” е открил градивен елемент на живота

 

Марсианската вода, извлечена от образци от почвата с помощта на приборите на марсохода „Кюриосити”, се оказа значително „по-тежка” от земната, съобщиха от НАСА. Стана ясно и какво точно е открил марсохода - следи от въглерод - основен градивен елемент на живота.
В марсианската вода има значително количество от изотопа на водорода деутерий, съобщи ръководителят на групата учени, работещи с химическата лаборатория на марсохода Пол Мехъфи, цитиран от РИА "Новости".
„Съотношението между деутерия и обикновения водород във водата, получена от образците от почвата, се оказа пет пъти по-високо, отколкото в земните океани”, посочи Мехъфи на пресконференция, посветена на последните резултати, получени от марсохода, предаде "Фокус".
 
По неговите думи съотношението между обичайния водород и деутерия (в чиито атоми има допълнителен неутрон) ще позволи по-добре да се разбере еволюцията на атмосферата и хидросферата на Марс.
 
Образците от марсиански грунт, които са анализирани от приборите на марсохода, съдържат различни химични вещества, но сред тях не са открити следи от марсиански органичен материал. Това съобщи на пресконференция в Сан Франциско Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, чиито специалисти ръководят изследователската мисия на космическия апарат, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА. 
 
"Кюриосити" обаче се натъкна на следи от въглерод, но за учените остава неясно дали този градивен елемент за живота на Земята е изиграл подобна роля и на Марс, предаде Ройтерс. Ако има органичен въглерод, но няма вода, няма да се зароди обитаема среда, изтъкват специалистите. А дори и да има въглерод и вода, са необходими други химични елементи като сяра, кислород, фосфор и азот, за да се формира и еволюира живот. 
 
Още миналата седмица представители на космическата агенция опровергаха съобщението, че марсоходът "Кюриосити" е открил органични молекули на повърхността на Марс. По-рано НАСА съобщи, че при анализ на образци на марсианска почва „Кюриосити” е открил нещо "потресаващо", а научният ръководител на мисията Джон Гротцингер дори заяви, че "данните може да влязат в учебниците по история”.
 
На пресконференцията специалистите на НАСА в крайна сметка поясниха, че марсоходът все пак е открил на Червената планета органични вещества, но на учените от НАСА ще са им необходими допълнителни изследвания, за да изключат вероятността, че те са попаднали на Марс заедно с космическия апарат. 
"На борда на марсохода има много чувствителна апаратура, ние открихме прости органични вещества, но трябва да установим дали те не са пристигнали от Земята" - заяви пред журналисти Джон Гротцингер. По думите му намерените органични съединения са перхлорати - съединения на хлор, водород, въглерод. Те биха могли да попаднат на Марс и с метеорити, които съдържат въглеродни съединения, например въглеродни хондрити. Ако бъде доказано, че органичните вещества са наистина марсиански, ще трябва да бъде установено дали те са с биологичен или са с абиогенен произход. 
 
"Кюриосити" кацна на Червената планета на 6 август. Главната цел на тази експедиция е да се опита да открие дали там някога са съществували условия за зараждане на живи организми. Проектът се осъществява от НАСА и е погълнал 2,5 милиарда долара. 
Източник: dir.bg
Дата: 04.12.12

Най-нови

Най-четени