Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Голямо количество воден лед близо до Слънцето

 

Ледът на най-близката планета до Слънцето в системата – Меркурий - е в изобилие, потвърдиха в четвъртък най-новите наблюдения и измервания на американската сонда Месинджър (Messenger).
Средната температура на Меркурий е 169 градуса, но на полюсите му има ледени плочи Сн.: EPA/БГНЕС
"Тези нови данни показват, че водният лед в полярните региони на Меркурий би могъл да покрие Вашингтон (117 кв. км.) с трикилометров слой", заяви Дейвид Лорънс, един от учените от мисията Месинджър от Лабораторията за приложна физика на университета "Джонс Хопкинс" в Лаурел, щата Мериленд, цитиран от БГНЕС. Той е водещ автор на едно от трите проучвания на откритието публикувано в четвъртък в списание "Сайънс".
Като се има предвид близостта му до Слънцето, Меркурий, където средната температура е 169 градуса, изглежда е последното място в Слънчевата система, на което може да се намери лед. Но наклонът от едва един градус на оста на въртене осигурява ниски температури на полюсите, заради места, от които никога не се вижда звездата на системата. 
Средната температура на Меркурий е 169 градуса, но на полюсите му има ледени плочи
Сн.: EPA/БГНЕС
Хипотезата за наличието на воден лед на Меркурий бе развита преди няколко десетилетия и се засили през 1991 г. с откриването от радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико на плочи на полюсите на планетата. Голяма част от тези плочи отговарят на местоположението на големите кратери, картографирани от сондата на САЩ Маринър 10 (Mariner 10) през 1970 г. Но изображенията, заснети през 2011 г. и след това през тази година от Месинджър, потвърдиха всички предишни наблюдения на тези плочи, повече или по-малко ярки в тъмните участъци на полярните региони. 
 
Освен изображенията, инструментите на борда на сондата, включително неутронният спектрометър, са установили, че това наистина е вода. "Ние вярваме, че според измерванията със спектрометъра, ледът се намира под слой с дебелина между 10 и 20 см с тъмен материал", каза Дейвид Лорънс. 
 
Според другите две изследвания, по-тъмния материал, както и водата, е дошъл от астероиди. "Този материал вероятно е съставен от смес от сложни органични съединения. Меркурий е подложен на въздействието на комети и астероиди, същите космически обекти, които може да са донесли вода на планетата", каза Дейвид Пейдж от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, автор на едно от тези изследвания. 
 
Messenger е абревиатура на английски с духа на зората на космическите изследвания и се разчита като MЕrcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging ("Повърхност на Меркурий, околна среда, геохимия и обхват"). Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий от 30 години насам. Маринър 10, завърши мисията си през март 1975 г. 
 
След шестгодишно пътуване по обиколни маршрути чрез използване на гравитационното засилване около небесните тела, Месинджър влезе в издължена елиптична орбита около Меркурий през 2011 година. По тази орбита той успя да я обиколи досега три пъти и да я картографира почти изцяло. Сега апаратът завършва с изследванията на двата полюса, преди да остане да обикаля около Меркурий завинаги.
 
Дата: 30.11.2012
Редактор: Veline Nascimento
Източник: dir.bg

Най-нови

Най-четени