Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Голямо количество воден лед близо до Слънцето

 

Ледът на най-близката планета до Слънцето в системата – Меркурий - е в изобилие, потвърдиха в четвъртък най-новите наблюдения и измервания на американската сонда Месинджър (Messenger).
Средната температура на Меркурий е 169 градуса, но на полюсите му има ледени плочи Сн.: EPA/БГНЕС
"Тези нови данни показват, че водният лед в полярните региони на Меркурий би могъл да покрие Вашингтон (117 кв. км.) с трикилометров слой", заяви Дейвид Лорънс, един от учените от мисията Месинджър от Лабораторията за приложна физика на университета "Джонс Хопкинс" в Лаурел, щата Мериленд, цитиран от БГНЕС. Той е водещ автор на едно от трите проучвания на откритието публикувано в четвъртък в списание "Сайънс".
Като се има предвид близостта му до Слънцето, Меркурий, където средната температура е 169 градуса, изглежда е последното място в Слънчевата система, на което може да се намери лед. Но наклонът от едва един градус на оста на въртене осигурява ниски температури на полюсите, заради места, от които никога не се вижда звездата на системата. 
Средната температура на Меркурий е 169 градуса, но на полюсите му има ледени плочи
Сн.: EPA/БГНЕС
Хипотезата за наличието на воден лед на Меркурий бе развита преди няколко десетилетия и се засили през 1991 г. с откриването от радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико на плочи на полюсите на планетата. Голяма част от тези плочи отговарят на местоположението на големите кратери, картографирани от сондата на САЩ Маринър 10 (Mariner 10) през 1970 г. Но изображенията, заснети през 2011 г. и след това през тази година от Месинджър, потвърдиха всички предишни наблюдения на тези плочи, повече или по-малко ярки в тъмните участъци на полярните региони. 
 
Освен изображенията, инструментите на борда на сондата, включително неутронният спектрометър, са установили, че това наистина е вода. "Ние вярваме, че според измерванията със спектрометъра, ледът се намира под слой с дебелина между 10 и 20 см с тъмен материал", каза Дейвид Лорънс. 
 
Според другите две изследвания, по-тъмния материал, както и водата, е дошъл от астероиди. "Този материал вероятно е съставен от смес от сложни органични съединения. Меркурий е подложен на въздействието на комети и астероиди, същите космически обекти, които може да са донесли вода на планетата", каза Дейвид Пейдж от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, автор на едно от тези изследвания. 
 
Messenger е абревиатура на английски с духа на зората на космическите изследвания и се разчита като MЕrcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging ("Повърхност на Меркурий, околна среда, геохимия и обхват"). Това е първият космически апарат, пратен до Меркурий от 30 години насам. Маринър 10, завърши мисията си през март 1975 г. 
 
След шестгодишно пътуване по обиколни маршрути чрез използване на гравитационното засилване около небесните тела, Месинджър влезе в издължена елиптична орбита около Меркурий през 2011 година. По тази орбита той успя да я обиколи досега три пъти и да я картографира почти изцяло. Сега апаратът завършва с изследванията на двата полюса, преди да остане да обикаля около Меркурий завинаги.
 
Дата: 30.11.2012
Редактор: Veline Nascimento
Източник: dir.bg

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.