Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Астрономи откриха ”чудовищна” черна дупка

 

Астрономи считат, че са открили най-голямата черна дупка, наблюдавана досега, чиято маса е 17 милиарда пъти по-голяма от тази на нашето Слънце, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Този космически обект е толкова колосален, че сам по себе си представлява 14 на сто от общата маса на галактиката, в която е открит, а обикновено подобна пропорция не надвишава 0,1 на сто. Това съотношение би могло да накара специалистите да преразгледат теорията за формирането на галактиките. 
 
Чудовището "NGC 1277" се намира на 220 милиона светлинни години от нашата планета в галактика, десет пъти по-малка от Млечния път. Отворът на черната дупка също е с мастодонтски размери - той е 11 пъти по-широк от орбитата на планетата Нептун около Слънцето. 
 
 
 
Чудовището ”NGC 1277” е с маса 17 милиарда пъти по-голяма от тази на нашето Слънце (сн. архив)
Сн.: EPA/БГНЕС
"Това наистина е една необичайна галактика, коментира съавторът на изследването Карл Гебхард от Тексаския университет в Остин. Тя почти изцяло е доминирана от тази черна дупка, която може да се счита за първия космически обект от един нов клас - галактическите черни дупки". 
 
Но "NGCC 1277" си има достоен конкурент. През 2011 година бе открита черна дупка, с маса между 6 и 37 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. Но тя и до ден днешен не е точно изчислена. Така че новооткритият обект в краен случай може да изпадне на втора позиция в класацията.
 
Според специалистите от института "Макс Планк" в Германия, осъществили изследването, галактиката, подслонила чудовищната черна дупка, се е зародила преди 8 милиарда години и не се е променила много от тогава. Какъвто и процес да е породил появата на "NGCC 1277", той се е случил много отдавна.
 
Дата: 29.11.2012
Редактор: Veline Nascimento
Източник: dir.bg

Най-нови

Най-четени