Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Астрономи откриха космическа петролна рафинерия

 

 
Астрономи откриха с 30-метровия телескоп IRAM в Испания молекулата С3Н+ за пръв път в нашата галактика - в мъглявината Конска глава на съзвездието Орион, съобщи сайтът Phys.org, цитиран от БТА.
Молекулата е на съединение от въглеводородното семейство и е в основата на главните енергийни ресурси на планетата ни - нефт и природен газ.
 
Мъглявината Конска глава е на 1300 светлинни години от Земята. Заради лесно разпознаваемата форма, тя е сред най-сниманите астрономически обекти. Мъглявината е и фантастична междузвездна химическа лаборатория, където плътен газ и интензивна светлина от звездите непрекъснато взаимодействат и предизвикват многослойни химически реакции. 
 
С 30-метровия радиотелескоп край Пико дел Валета в Сиера Невада астрономите Жером Пети и екипът му направиха първото изследване на химическия състав на гривата на конската глава. Международният проект, наречен "Whisper" (шепот), стана възможен благодарение на техническото усъвършенстване на телескопа, позволило да се направят измерванията само за седмица. 
 
Астрономите са идентифицирали 30 молекули в района, сред които много малки въглеводороди, които образуват нефта и природния газ. Изненадващи са високите им нива. Мъглявината съдържа 200 пъти повече въглеводороди, отколкото е общото количество вода на Земята. 
"Наблюдаваме работата на естествена петролна рафинерия в гигантски размер", заключава Жером Пети.
 
Дата: 27.11.2012
Редактор: Veline Nascimento

Най-нови

Най-четени