Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
 
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Планетата Макемаке няма атмосфера

 

Планетата Макемаке няма атмосфераЛедената планета-джудже Макемаке, която се намира в покрайнините на Слънчевата система, изглежда е лишена от атмосфера, сочат резултатите от изследване на астрономи, цитирани от Франс прес и Би Би Си.
Характеристиките на тази планета-джудже подсказваха тъкмо обратното. Макемаке бе открита през 2005 г. и бе призната за планета-джудже през 2008 г. от Международния астрономически съюз. След Ерис и Плутон, става въпрос за третия най-голям обект отвъд Нептун. 
 
Макемаке орбитира на 7,8 милиарда км от Слънцето. Досега размерите й и съставът на повърхността й я правеха подходящ кандидат да има атмосфера, сходна с тази на Плутон. Наблюдения на международен екип от астрономи под ръководството на Хосе Луис Ортис от Института по астрофизика в Гранада, Испания, обаче показаха, че Макемаке няма атмосфера. 
 
Астрономите са използвали телескопи в Чили и Бразилия. Рядкото минаване на Макемаке пред далечна звезда допринесло да се събере нова информация за размерите и формата на планетата-джудже. Екипът прибегнал до същата технология, която преди година му позволила да изследва по-далечната планета-джудже Ерис. 
 
Плутон, Ерис и Макемаке са сред ледените тела, които орбитират далеч от Слънцето, заяви Ортис. Астрономите наблюдавали как Макемаке блокирала светлината от звездата Nomad 1181-0235723 за около минута. Знаеше се, че размерите на планетата-джудже са две трети от тези на Плутон, но екипът сега установи, че тя не е с напълно сферична форма - диаметърът й е около 1430 км в една посока и 1500 км в друга. 
 
Екипът смята, че плътността на Макемаке е 1,7 грама на куб.см, т.е. сходна е с тази на Плутон, но е по-малко от една трета от тази на Земята. Най-важните заключения обаче са свързани с атмосферата на планетата-джудже. "Тъй като Макемаке минава пред звездата и блокира светлината й, Nomad 1181-0235723 много бързо изчезва и след това отново се появява, вместо светлината й бавно да помръква и след това отново да става по-ярка, поясни Ортис. Това означава, че малката планета-джудже няма значима атмосфера."
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", предаде БТА.
 
Източник: dir.bg
Дата: 21 ноември 2012
Редактор:Veline Nascimento
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.