Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София

Планетата Макемаке няма атмосфера

 

Планетата Макемаке няма атмосфераЛедената планета-джудже Макемаке, която се намира в покрайнините на Слънчевата система, изглежда е лишена от атмосфера, сочат резултатите от изследване на астрономи, цитирани от Франс прес и Би Би Си.
Характеристиките на тази планета-джудже подсказваха тъкмо обратното. Макемаке бе открита през 2005 г. и бе призната за планета-джудже през 2008 г. от Международния астрономически съюз. След Ерис и Плутон, става въпрос за третия най-голям обект отвъд Нептун. 
 
Макемаке орбитира на 7,8 милиарда км от Слънцето. Досега размерите й и съставът на повърхността й я правеха подходящ кандидат да има атмосфера, сходна с тази на Плутон. Наблюдения на международен екип от астрономи под ръководството на Хосе Луис Ортис от Института по астрофизика в Гранада, Испания, обаче показаха, че Макемаке няма атмосфера. 
 
Астрономите са използвали телескопи в Чили и Бразилия. Рядкото минаване на Макемаке пред далечна звезда допринесло да се събере нова информация за размерите и формата на планетата-джудже. Екипът прибегнал до същата технология, която преди година му позволила да изследва по-далечната планета-джудже Ерис. 
 
Плутон, Ерис и Макемаке са сред ледените тела, които орбитират далеч от Слънцето, заяви Ортис. Астрономите наблюдавали как Макемаке блокирала светлината от звездата Nomad 1181-0235723 за около минута. Знаеше се, че размерите на планетата-джудже са две трети от тези на Плутон, но екипът сега установи, че тя не е с напълно сферична форма - диаметърът й е около 1430 км в една посока и 1500 км в друга. 
 
Екипът смята, че плътността на Макемаке е 1,7 грама на куб.см, т.е. сходна е с тази на Плутон, но е по-малко от една трета от тази на Земята. Най-важните заключения обаче са свързани с атмосферата на планетата-джудже. "Тъй като Макемаке минава пред звездата и блокира светлината й, Nomad 1181-0235723 много бързо изчезва и след това отново се появява, вместо светлината й бавно да помръква и след това отново да става по-ярка, поясни Ортис. Това означава, че малката планета-джудже няма значима атмосфера."
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", предаде БТА.
 
Източник: dir.bg
Дата: 21 ноември 2012
Редактор:Veline Nascimento
 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.