Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

ЕКА и Русия заедно за мисиите до Марс

 

Държавите, членуващи в Европейската космическа агенция (ЕКА), одобриха споразумението, според което Русия ще има значителна роля в мисиите до Марс през 2016 и 2018 г., съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.
Първата мисия през 2016 г. ще търси метан и следи от други газове в атмосферата със спътник, а втората ще е марсоход, който ще изследва повърхността. Двете са известни под името "ЕкзоМарс". 
 
Споразумението вероятно ще бъде подписано до края на годината. Според него Русия ще осигури ракети Протон, с които ще бъдат изстреляни двете мисии, както и инструменти и за двата космически апарата. Освен това в научните екипи на мисиите ще участват руски учени. В Русия ще бъде произведена и системата за кацане на роувъра на Марс, с изключение на някои ключови компоненти.
 
Руското участие запълва празнината, останала след изтеглянето на американците от проектите в началото на годината. И Русия, и ЕКА се надяват партньорството за "ЕкзоМарс" да стане катализатор за други съвместни космически мисии.
 
"Имаме и други възможности за сътрудничество, например за мисии до Юпитер - каза Фредерик Нортлунд, завеждащ международните отношения в ЕКА. - ЕКА работи върху голяма мисия до Юпитер, а в Русия работят върху проекта "Ганимед", който ни интересува. Русия вече има мисиите "Луна-Глоб" и "Луна-Ресурс", които се изпълняват, но обмисляме и възможности в други области".
Източник: dir.bg
Дата: 21.11.2012
Редактор: Veline Nascimento

Най-нови

Най-четени