Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Вселената се разширява като влакче в лунапарк


Вселената се е разширявала с много различни скорости в историята си, подобно на изкачванията и спусканията на ролъркостър в лунапарк, обяви международен екип от астрономи, цитирани от в. "Дейли телеграф" и Ройтерс.

Младата Вселена е била ограничена от гравитацията и се е разширявала много по-бавно. През последните пет милиарда години заради загадъчната сила, наричана тъмна енергия, Вселената се е разраствала все по-бързо, като с увеличаването на размера скоростта се увеличава. 
 

Вселената се е разширявала с много различни скорости в историята си, подобно на изкачванията и спусканията на ролъркостър в лунапарк, обяви международен екип от астрономи, цитирани от в. "Дейли телеграф" и Ройтерс.

Учените успяха да измерят каква е била скоростта на разширяване на Вселената преди 11 милиарда години - три милиарда години след Големия взрив, като изчислиха разпределението на газ в далечни райони на Вселената. Резултатите им осигуряват данни за растежа на Вселената през първата половина от историята й, преди да започне бурния й растеж. 
"Ако мислим за Вселената като за ролъркостър, сега се спускаме и така получаваме по-голяма скорост - каза д-р Мат Пиери от университета в Портсмут .
 
Новите ни измервания дават информация за времето, когато Вселената се е изкачвала с влакчето и още е била забавяна от гравитация. Изглежда ролъркостърът е стигнал до върха преди около седем милиарда години".
 
63-ма астрономи от девет държави са съставили първата карта на Вселената каквато е била преди 11 милиарда години
Сн.: EPA/БГНЕС
Газовите облаци могат да бъдат измерени, защото поглъщат светлина от квазарите - невероятно мощни обекти, излъчващи енергия, които са в центъра на галактики и се смята, че се захранват от черни дупки. Появяващите се в резултат сенки могат да бъдат анализирани, за да бъдат картографирани тези далечни региони и да бъде разкрито как Вселената е еволюирала и как тъмната енергия е действала преди за започне бързото разширяване. 
 
"Няма място във Вселената, което да е наистина празно - каза д-р Пиери. - Газ има дори в най-отдалечените части от Вселената и ние го използвахме, за да измерим как тя се разширява. Това разширяване ни казва, че там има нещо повече от газ. Изглежда пространството има собствена енергия и колкото повече пространство има, толкова повече е тъмната енергия в него". 
 
В изследването са участвали 63-ма астрономи от девет държави. Те са съставили първата карта на Вселената каквато е била преди 11 милиарда години, запълвайки празнината между Големия взрив и последвалото бързо разширяване, предаде БТА. 
 
Картата е съставена с нов метод за изследване на интензивната светлина от 50 000 далечни квазара, преминаваща през облаци от водород в космоса по пътя й към Земята. Това дава картина на древната Вселена по същия начин, по който хиляди лъча от фенерчета биха осветили нещо в мъглата. 
 
Изследването в рамките на третия проект Sloan Digital Sky Survey е започнало през 2009 г. До края му то ще бъде разширено с данни от светлината от 160 000 квазара.
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 13.11.2012

 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.