Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вселената се разширява като влакче в лунапарк


Вселената се е разширявала с много различни скорости в историята си, подобно на изкачванията и спусканията на ролъркостър в лунапарк, обяви международен екип от астрономи, цитирани от в. "Дейли телеграф" и Ройтерс.

Младата Вселена е била ограничена от гравитацията и се е разширявала много по-бавно. През последните пет милиарда години заради загадъчната сила, наричана тъмна енергия, Вселената се е разраствала все по-бързо, като с увеличаването на размера скоростта се увеличава. 
 

Вселената се е разширявала с много различни скорости в историята си, подобно на изкачванията и спусканията на ролъркостър в лунапарк, обяви международен екип от астрономи, цитирани от в. "Дейли телеграф" и Ройтерс.

Учените успяха да измерят каква е била скоростта на разширяване на Вселената преди 11 милиарда години - три милиарда години след Големия взрив, като изчислиха разпределението на газ в далечни райони на Вселената. Резултатите им осигуряват данни за растежа на Вселената през първата половина от историята й, преди да започне бурния й растеж. 
"Ако мислим за Вселената като за ролъркостър, сега се спускаме и така получаваме по-голяма скорост - каза д-р Мат Пиери от университета в Портсмут .
 
Новите ни измервания дават информация за времето, когато Вселената се е изкачвала с влакчето и още е била забавяна от гравитация. Изглежда ролъркостърът е стигнал до върха преди около седем милиарда години".
 
63-ма астрономи от девет държави са съставили първата карта на Вселената каквато е била преди 11 милиарда години
Сн.: EPA/БГНЕС
Газовите облаци могат да бъдат измерени, защото поглъщат светлина от квазарите - невероятно мощни обекти, излъчващи енергия, които са в центъра на галактики и се смята, че се захранват от черни дупки. Появяващите се в резултат сенки могат да бъдат анализирани, за да бъдат картографирани тези далечни региони и да бъде разкрито как Вселената е еволюирала и как тъмната енергия е действала преди за започне бързото разширяване. 
 
"Няма място във Вселената, което да е наистина празно - каза д-р Пиери. - Газ има дори в най-отдалечените части от Вселената и ние го използвахме, за да измерим как тя се разширява. Това разширяване ни казва, че там има нещо повече от газ. Изглежда пространството има собствена енергия и колкото повече пространство има, толкова повече е тъмната енергия в него". 
 
В изследването са участвали 63-ма астрономи от девет държави. Те са съставили първата карта на Вселената каквато е била преди 11 милиарда години, запълвайки празнината между Големия взрив и последвалото бързо разширяване, предаде БТА. 
 
Картата е съставена с нов метод за изследване на интензивната светлина от 50 000 далечни квазара, преминаваща през облаци от водород в космоса по пътя й към Земята. Това дава картина на древната Вселена по същия начин, по който хиляди лъча от фенерчета биха осветили нещо в мъглата. 
 
Изследването в рамките на третия проект Sloan Digital Sky Survey е започнало през 2009 г. До края му то ще бъде разширено с данни от светлината от 160 000 квазара.
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 13.11.2012

 

Най-нови

Най-четени