Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

 

ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

    ОРИГИНАЛНИ МАРАТОНКИ

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Счетоводни услуги в София

 
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
https://trigradkristal.com/
 
Виртуален асистент
 
 
Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Сватбен фотограф

Сватбен фотограф в София

Пътна помощ в София

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Двойка звезди орбитират една около друга

 

Като използваха телескопа VLT (Very Large Telescope) на Южната европейска обсерватория, астрономи откриха двойка звезди, които орбитират една около друга в центъра на планетарна мъглявина, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Планетарната мъглявина Флеминг 1

Планетарната мъглявина Флеминг 1

Сн.: ESO

Резултатите от изследването потвърждават дълго дебатираната теория относно това какво контролира впечатляващото симетрично изхвърляне на материя в космическото пространство. 

Планетарните мъглявини представляват светещи обвивки от газ около бели джуджета - подобни на Слънцето звезди в последния стадий от живота си. Планетарната мъглявина Флеминг 1 е добър пример за симетрични изхвърляния на материя, които сформират нещо като извити структури. Тази мъглявина се намира в съзвездието Кентавър и е открита преди един век от Уилямина Флеминг - бивша домашна прислужница, която била наета от Обсерваторията на Харвардския колеж, защото се увличала по астрономията. 
 
Астрономите отдавна дебатират какъв е произходът на симетричните изхвърляния на материя, но не бяха стигнали до консенсус. Сега нови наблюдения на Флеминг 1, направени с VLT, били комбинирани с компютърни модели от екип под ръководството на Анри Бофен от Южната европейска обсерватория в Чили, за да се изясни как тези странни форми са се образували.
 
Учените ползвали телескопа, за да изследват светлината от централната звезда. Те установили, че в центъра на Флеминг 1 има не едно, а две бели джуджета, които се завъртат едно около друго за 1,2 дни. Макар бинарни системи да са откривани в центъра на планетарни мъглявини и преди, системите от две орбитиращи едно около друго бели джуджета са рядкост. 
 
"Произходът на красивите интригуващи форми на Флеминг 1 и сходни обекти предизвиква спорове от десетилетия, заяви Бофен. Астрономи споменаваха за бинарна система и преди, но винаги се е смятало, че в този случай двете звезди трябва да са много раздалечени една от друга, а орбиталният период да е от порядъка на десетки години или по-дълъг. Благодарение на компютърните модели и наблюденията, които ни позволиха да надникнем в центъра на мъглявината, заключихме, че двете звезди са хиляди пъти по-близо една до друга." 
 
Когато доближи края на живота си, звезда с 8 пъти по-голяма маса от слънчевата изхвърля външните си обвивки и започва да губи маса. Това позволява на горещото ядро на звездата да излъчва светлина, предизвиквайки движение навън на "пашкул" от газ. 
 
Новото изследване показва, че Флеминг 1 е резултат от близкото взаимодействие между двете звезди - от лебедовата песен на двойка звезди. Това е пример за бинарна централна звезда, за която компютърни симулации правилно са предсказали как се е сформирала заобикалящата я мъглявина, допълни съавторът на изследването Брент Мишалски от Южноафриканската астрономическа обсерватория.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 12.11.2012

 

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.