Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Двойка звезди орбитират една около друга

 

Като използваха телескопа VLT (Very Large Telescope) на Южната европейска обсерватория, астрономи откриха двойка звезди, които орбитират една около друга в центъра на планетарна мъглявина, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Планетарната мъглявина Флеминг 1

Планетарната мъглявина Флеминг 1

Сн.: ESO

Резултатите от изследването потвърждават дълго дебатираната теория относно това какво контролира впечатляващото симетрично изхвърляне на материя в космическото пространство. 

Планетарните мъглявини представляват светещи обвивки от газ около бели джуджета - подобни на Слънцето звезди в последния стадий от живота си. Планетарната мъглявина Флеминг 1 е добър пример за симетрични изхвърляния на материя, които сформират нещо като извити структури. Тази мъглявина се намира в съзвездието Кентавър и е открита преди един век от Уилямина Флеминг - бивша домашна прислужница, която била наета от Обсерваторията на Харвардския колеж, защото се увличала по астрономията. 
 
Астрономите отдавна дебатират какъв е произходът на симетричните изхвърляния на материя, но не бяха стигнали до консенсус. Сега нови наблюдения на Флеминг 1, направени с VLT, били комбинирани с компютърни модели от екип под ръководството на Анри Бофен от Южната европейска обсерватория в Чили, за да се изясни как тези странни форми са се образували.
 
Учените ползвали телескопа, за да изследват светлината от централната звезда. Те установили, че в центъра на Флеминг 1 има не едно, а две бели джуджета, които се завъртат едно около друго за 1,2 дни. Макар бинарни системи да са откривани в центъра на планетарни мъглявини и преди, системите от две орбитиращи едно около друго бели джуджета са рядкост. 
 
"Произходът на красивите интригуващи форми на Флеминг 1 и сходни обекти предизвиква спорове от десетилетия, заяви Бофен. Астрономи споменаваха за бинарна система и преди, но винаги се е смятало, че в този случай двете звезди трябва да са много раздалечени една от друга, а орбиталният период да е от порядъка на десетки години или по-дълъг. Благодарение на компютърните модели и наблюденията, които ни позволиха да надникнем в центъра на мъглявината, заключихме, че двете звезди са хиляди пъти по-близо една до друга." 
 
Когато доближи края на живота си, звезда с 8 пъти по-голяма маса от слънчевата изхвърля външните си обвивки и започва да губи маса. Това позволява на горещото ядро на звездата да излъчва светлина, предизвиквайки движение навън на "пашкул" от газ. 
 
Новото изследване показва, че Флеминг 1 е резултат от близкото взаимодействие между двете звезди - от лебедовата песен на двойка звезди. Това е пример за бинарна централна звезда, за която компютърни симулации правилно са предсказали как се е сформирала заобикалящата я мъглявина, допълни съавторът на изследването Брент Мишалски от Южноафриканската астрономическа обсерватория.
 
Източник: dir.bg
Редактор: Veline Nascimento
Дата: 12.11.2012

 

Най-нови

Най-четени