Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Майстори за вашият дом

https://remontibg.eu/

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Намери работа в тази платформа
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград
 
Кемпери под наем в София
 
Виртуален асистент
 
 
Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Машинно пране на килими

https://www.citycleanbg.eu/

Домашно приготвени сапуни

https://daminaturals.eu/

Гипсокартон, шпакловка и боя

Гипсокартон.com

Пътна помощ

Сити Дентал Студио Благоевград

https://www.citydentalstudio.com/

Възстановяване на ДДС от ЕС

https://www.dds-to.com/

 

ИЗПОЛЗВАЙ КОД: NAUCHENSVIAT
И ВЗЕМИ ОТСТЪПКА ОТ 30ЛВ.
Ученето на чужди езици вече е лесно

с езикова школа Бонита!

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Вашият виртуален асистент

   

Научи повече за това как можеш да получиш помощ онлайн

Кемпер под наем от София

кемпер под наем от София  - Кемпери под наем 

- Български език за чужденци,

                                                                         частни уроци по Български и математика

 

Антифриз тече във вените на мистериозна антарктическа риба

Замисляли ли сте се как рибите успяват да оцелеят при температури под нулата в студената вода на северните ширини? Наскоро генетиката най-накрая получи отговора на този въпрос.

Крокодилска белокрилка (лат. Chaenocephalus aceratus) живее в крайбрежните води на Антарктида и има редица много специфични особености. Едно от тях е, че тази риба просто няма функционални червени кръвни клетки, които са отговорни за доставката на кислород до клетки и тъкани - следователно кръвта му е бяла, а не червена. Засега това е единственият известен гръбначен, притежаващ това свойство.

За да оцелеят в студена вода и по някакъв начин да компенсират липсата на функционален хемоглобин - протеин, който помага на червените кръвни клетки да улавят кислород - бялата кръв е придобила огромно сърце и укрепена съдова система. Тялото й произвежда гликопротеини, които играят ролята на антифриз - те понижават температурата на замръзване на течностите вътре в тялото.

Изследователи от Корейския институт за полярни изследвания откриха, че подгрупата на "ледената" риба, Notothenioidei, се е отделила от основната група преди около 77 милиона години. По времето, когато средната температура в Антарктида спадне до -1,9 ° C (преди около 10-14 милиона години), организмът на нототеноиди започва да развива механизми за устойчивост на студ. В своята статия учените отбелязват, че гените, кодиращи производството на гликопротеини и други биологични аспекти, които позволяват на рибата да оцелява в сурови северни условия, са по-активни.

Анализът също така показа, че протеиновите видове нямат някои от гените, отговорни за регулирането на циркадните ритми. Това не е изненадващо - в Антарктида слънцето никога не залязва през лятото и не изгрява през зимата, така че няма нужда от подобно регулиране. Вероятно с хода на еволюцията първоначално гените просто отслабват поради факта, че не са били в търсенето, а след това са напълно унищожени от мутации.

Подобни изследвания помагат на учените да разберат как точно животните успяват да оцелеят при изключително ниски температури. Благодарение на тях човечеството отново и отново научава колко висока е всъщност способността на живота да се приспособява към всякакви, дори невероятно тежки условия.

Най-нови

 

Океанска приказкаще Ви потопи в магията на най-ароматното съкровище на света

Как едно бездомно коте става причина писателят Владимир Н. Караджов да започне работа върху втората си книга? Кое е най-ароматното съкровище на света и как е достигнало до нас?

 ПОРЪЧАЙ ПРЕЗ ХЕЛИКОН!

След двегодишна изследователска и писателска работа любопитната история вече очаква своите откриватели. 

Авторът ни поднася своята нова, по-задълбочена и подробна географска приказка, с напълно достоверна научна фактология и все пак, плод на неговата фантазия. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите. Като добавка книгата има и страхотни цветни илюстрации от Биляна Караджова.

Историята се базира на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на един близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на експанзията на огромно съкровище – един от най-любимите продукти на хората по света, най-популярният и един от най-скъпите, дори и днес. Малобройно индианско племе е единственото в света, което притежава екзотичната стока от незапомнении времена, без да подозира на какво дължи тази чест.  Мнозина се провалят в опитите си да разрешат проблема – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. Накрая световната загадка бива победена от едно дете.

“Океанска приказка” ни разкрива какво се ражда от неразривната връзка между Космоса и Океана. Тя ни среща с героите Канео и Едмънд — две момчета от различни епохи, но с една мечта — да опазят тяхното откритие и да споделят магията му с нас. Книгата е истинско пътешествие във времето — към непознати земи и смели мечти. Героите на автора ни учат за пореден път да вярваме в себе си и да следваме пътя, по който сме тръгнали. Едмънд и Канео оставят следа, която целият свят познава днес. И не само — всички ние можем да усетим и да се насладим на съкровището, което те са съхранили.

 

Поръчай през Хеликон!

 

Заглавие: Океанска приказка

Автор:Владимир Н. Караджов

Страници: 330

Тегло: 510 г.

Дата на издаване: януари 2021

Издател: Фабер

ISBN: 9786190012030

Цена: 20 лв.

Най-четени

Вземи сега с 20% отстъпка , само до 08.12.2020г.
 
Как да се предпазим от вируси?
✔️ Намалете стреса, той отслабва имунитета.
 
✔️ Пийте повече течности-вода с лимон, билков чай.
 
✔️ Снабдете се с нутриенти. В нутримакс,  нутриентите са на макс!
 
✔️ Ефективен при бронхит, астма, пневмония.