Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Антифриз тече във вените на мистериозна антарктическа риба

Замисляли ли сте се как рибите успяват да оцелеят при температури под нулата в студената вода на северните ширини? Наскоро генетиката най-накрая получи отговора на този въпрос.

Крокодилска белокрилка (лат. Chaenocephalus aceratus) живее в крайбрежните води на Антарктида и има редица много специфични особености. Едно от тях е, че тази риба просто няма функционални червени кръвни клетки, които са отговорни за доставката на кислород до клетки и тъкани - следователно кръвта му е бяла, а не червена. Засега това е единственият известен гръбначен, притежаващ това свойство.

За да оцелеят в студена вода и по някакъв начин да компенсират липсата на функционален хемоглобин - протеин, който помага на червените кръвни клетки да улавят кислород - бялата кръв е придобила огромно сърце и укрепена съдова система. Тялото й произвежда гликопротеини, които играят ролята на антифриз - те понижават температурата на замръзване на течностите вътре в тялото.

Изследователи от Корейския институт за полярни изследвания откриха, че подгрупата на "ледената" риба, Notothenioidei, се е отделила от основната група преди около 77 милиона години. По времето, когато средната температура в Антарктида спадне до -1,9 ° C (преди около 10-14 милиона години), организмът на нототеноиди започва да развива механизми за устойчивост на студ. В своята статия учените отбелязват, че гените, кодиращи производството на гликопротеини и други биологични аспекти, които позволяват на рибата да оцелява в сурови северни условия, са по-активни.

Анализът също така показа, че протеиновите видове нямат някои от гените, отговорни за регулирането на циркадните ритми. Това не е изненадващо - в Антарктида слънцето никога не залязва през лятото и не изгрява през зимата, така че няма нужда от подобно регулиране. Вероятно с хода на еволюцията първоначално гените просто отслабват поради факта, че не са били в търсенето, а след това са напълно унищожени от мутации.

Подобни изследвания помагат на учените да разберат как точно животните успяват да оцелеят при изключително ниски температури. Благодарение на тях човечеството отново и отново научава колко висока е всъщност способността на живота да се приспособява към всякакви, дори невероятно тежки условия.

Най-нови

Най-четени