Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Физици вързаха водата на възел

 

 
Физици от университета на Чикаго за пръв път са успели в лабораторни условия да създадат "трилистов" възел от вихри на водата и да наблюдават неговата еволюция и разпад.
Подробности за работата на учените са публикувани в сп. Nature Physics, съобщиха ScienceNow и NatureNews, цитирани от БТА. 
 
За създаването на възела от вода учените са използвали перка със специфична форма, която са направили с помощта на 3D принтер. Малки мехурчета с въздух са помогнали на физиците да наблюдават движението на водата, предизвикано от перката. По време на експеримента те са проследили движението на водата. 
 
Прибор, напомнящ на компютърен томограф, е проследявал 76 000 пъти в секунда положението на осветените с лазер мехурчета. В резултат учените са успели да видят как се образуват, движат и разпадат възлите, образувани от движението на течността. Преди възможността да съществуват подобни възли бе доказана на теория. Досега обаче никой не бе успявал да ги получи в лабораторни условия. 
 
Изучаването на възлите има важно значение не само за хидродинамиката, но и, например, за изучаване на Слънцето, по-точно за преноса на енергия от повърхността към короната.
 
Източник: dir.bg
Дата: 08.03.2013
Редактор: Veline Nascimento
Сн.: sxc.hu

Най-нови

Най-четени