Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

НАСА развенча митовете за Апокалипсиса на маите

 

Разпространи прессъобщение с дата 22.12 "Защо светът не свърши вчера"

Според някои на 21 декември ще настъпи Апокалипсис, пророкуван от маите и светът ще свърши. За щастие това няма да се случи. Доста дръзко твърдение, но щом НАСА го прави, може да го приемем, пише Лайв сайънс.
 
Прогнозите за Апокалипсиса идват от объркването, че в календара на маите на 21 декември 2012 г. свършва 13-ият 400-годишен цикъл. Мнозина го свързват с край на света. Ключова обаче е думата "цикъл". Маите са имали циклична представа за времето и не биха определили края на цикъл като край на света.
 
Апокалиптичните нотки се появяват чак когато представители на западната цивилизация започват да интерпретират календара от 20 години.
 
"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари" - заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти.
 
Слуховете за пророкувания от маите край на света се разпространиха широко благодарение на интернет, като варират от прогнози за унищожително астрономическо бедствие до настъпване на нова ера на мир и повсеместно разбирателство.
 
Много разпространено е твърдението, че Апокалипсисът ще настъпи, защото Слънцето ще ни убие. Истина е, че звездата ни е навлиза в период на максимална активност с повече бури и избухвания. Някои от тях наистина могат да повлияят на живота на Земята и да прекъснат телекомуникациите. Прогнозите за такава буря на 21 декември обаче не се основават върху действителни данни, изтъкват учени от НАСА. Сегашният слънчев максимум е сред най-слабите в новата история. Затова специалистите не очакват слънчева буря със сила, която да може да повлияе върху живота на Земята.
 
Според второто разпространено твърдение краят на света ще настъпи, защото земните полюси ще сменят местата си. Какво обаче са разбирали древните маи от електромагнетизъм? Идеята е напълно необоснована. Земните полюси наистина разменят местата си, но това не става за един ден, а за стотици хиляди години, изтъква НАСА. Смяната на местата им увеличава леко космическата радиация, но във фосилната история няма данни това да се е отразявало негативно на живота. Прогнозирането на смяната на местата на полюсите е трудно. За последен път това е станало преди 780 000 години и вероятно ще се повтори след няколко хиляди години. В историята на Земята обаче има един период, когато полюсите не са разменяли местата си 30 милиона години.
 
Има и слух, че краят на света ще настъпи на 21 декември, защото планетата Х ще се сблъска със Земята. Планета Х, наричана също Нибиру, не съществува. Слуховете за нея и бедствието, което ще причини, започнаха през 1976 г., когато покойният Зекария Сичин обяви, че е превел шумерски текст, в който се говори за такава планета, навлизаща на 3600 години в Слънчевата система. През 2003 г. гадателката Нанси Лидер обяви, че тази планета ще се сблъска със Земята. Това обаче не се случи тогава и датата беше изместена към 2012 г., за да съвпадне с митовете за Апокалипсиса на маите.
 
Планета, насочена към Земята, обаче би трябвало да се вижда дори с невъоръжено око. Тя би трябвало да е на небосклона голяма колкото Марс още от април тази година. Като се имат пред вид възможностите на НАСА да изследва далечния космос, би трябвало да не й убегне планета толкова близо до Земята.
 
Според друга теория планетите на 21 декември така ще се подредят, че да въздействат пагубно върху Земята. НАСА с лекота отхвърля това твърдение.
 
"Не се очаква подреждане на планетите през следващите няколко десетилетия - обяви космическата агенция. - Дори и да има такива, ефектът им върху Земята ще е пренебрежим".
 
Планетите са се подреждали в линия през 1962 г. , 1982 г. и 2000 г. и още сме тук, изтъква НАСА.
 
Според последната теория НАСА е прогнозирала пълно "земно затъмнение" между 23 декември и 25 декември. Според някои тогава Слънцето и Земята ще застанат в несъществувала досега конфигурация, а според други Земята ще навлезе в "неподвижен пръстен", наречен "фотонен пояс". Каквото и да е обяснението,
това просто няма да се случи. Подобно подреждане не съществува, пише космическата агенция на сайта си.
 
(БТА)

Най-нови

Най-четени