Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Пътна помощ за цяла България
 
Къща за гости Кристал в Триград

Огнено шоу за сватби и събития

https://www.ognenoshow.com/

https://www.citycleanbg.eu/

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Нов телескоп съобщава за масивни слънчеви бури

 

Австралия откри нов радиотелескоп, който ще осигури много по-добър поглед към Слънцето и по-бързо ще предупреждава за масивни слънчеви бури, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Радиотелескопът MWA ще следи за изригвания на повърхността на Слънцето, които биха могли да повредят комуникационни спътници, електрическата мрежа, навигационната система GPS, каза директорът му Стивън Тингей. Той ще осигури на учените и повече информация за образуването на ранната Вселена, като улавя радиовълни, които са пътували 13 милиарда години, малко след Големия взрив, и вече достигат до Земята. 
 
От слънчевите избухвания се образуват частици, които биха могли да повредят спътниците. Те създават силно магнитно поле. Целта на телескопа е да предвиди траекторията на потенциално опасните отломки и да използва информацията за преориентиране на спътниците или изключване на комуникационните системи, които може да са на пътя им. 
 
Ако досега специалистите са издавали предупреждения за потенциално опасни смущения на Слънцето три до четири часа, преди те да се усетят, с новия телескоп ще могат да го правят 20 часа предварително.
 
Радиотелескопът е в отдалечен район на почти 800 км северно от гр. Пърт. Той е построен с бюджет 53 милиона щатски долара, като по него са работили специалисти от Австралия, САЩ, Индия, Нова Зеландия. Специалистите очакват Слънцето да влезе в период на максимална активност през 2013 г. и силата и броят на слънчевите бури да се увеличат.
Източник: dir.bg
Дата: 03.12.2012

Най-нови

Най-четени