Реклама

Фотографски услуги, Сватбена фотография

Фотографите на България

Търсите фотограф във вашият град!

Наши партньори:

Счетоводни услуги

https://www.balancebg.com/

Фотографски  услуги:
 
Изграждане на уеб сайтове
и SEO оптимизация
 
Изучаване на чужди езици 
 
Къща за гости

https://trigradkristal.com/

 

 

Уеб дизайн и СЕО оптимизация

Web дизайн и СЕО оптимизация

На най-добри цени

Icn.bg хостинг и домейн

Счетоводна кантора „ИНФО-КОНСУЛТ“ ООД

Астронавт управлява робот през „междупланетен” интернет

 

Симулацията наподобява космически кораб, въртящ се около орбитата на планета

През октомври НАСА и Европейската космическа агенция успешно контролираха малък робот в Германия от Международната космическа станция с помощта на нов мрежов протокол, създаден специално за осъществяване на връзки с ''дълбокия” космос.
 
Като част от експеримента, НАСА разработила малък Lego робот на територията на Дармщат, Германия. Командирът на Международната космическа станция Сънита Уилиямс се свързала с робота чрез лаптоп Lenovo 

Роботът се управлява с помощта на нов мрежов протокол DTN

ThinkPad T61p от борда на колумбийската орбитална лаборатория. Симулацията трябвало да наподоби космически кораб, въртящ се около орбитата на някакво планетарно тяло.
Тестът използвал мрежовия протокол DTN (Disruption Tolerant Networking) на НАСА, който космическата агенция разработи преди десет години съвместно с изобретателя на TCP/IP и американски учен Винтън Сърф. Системата е способна
да издържи на различни разриви, появяващи се често заради големите разстояния и препятствия
 като планети и слънчеви бурии.
 
Роботът се управлява с помощта на нов мрежов протокол DTN
 
За разлика от интернет протокола, който установява връзка от край до край преди изпращане на информацията, DTN протоколът ''придвижва” информацията на етапи, изчаква отварянето на дадени връзки и чак тогава предава данните по-нататък. НАСА разчита DTN да се превърне в един от нейните главни бъдещи космически протоколи. 
 
Според Бадри Юнес, заместник-администратор в НАСА, отговарящ за космическите комуникации, един ден DTN протоколът може да бъде използван от хората на даден космически кораб, обикалящ около Марс, за да се управляват роботи на Земята. По същия начин, роботите могат да се управляват и от Земята, като се използват възможностите на сателитните станции.
 
Експериментът с робота на практика е част от серия тестове с DTN , които са провеждани от НАСА, DARPA, а сега и от Европейската космическа агенция. Първите опити са започнали през октомври 2008 година с пренасяне на десетки изображения на разстояние от 20 милиона мили от космическия кораб на НАСА, използван при мисията Epoxi.
 
НАСА смята, че най-новият експеримент с DTN ще постави началото на комуникационната мрежа за предстоящи проучвания в сферата на телероботиката. В бъдеще се планира опит, при който астронавт, намиращ се на територията на Международната космическа станция, ще носи изкуствен екзоскелет и благодарение на DTN ще се предава информация от него към робот на Земята, който ще имитира движенията на астронавта. 
 
Чрез DTN НАСА се старае да подобри комуникациите в космоса. За американската правителствена агенция развитието в тази област е изключително важно.
Автор: TechNews.bg 
Дата: 12.11.2012

Най-нови

Най-четени