Доказано: Космически удар погубил динозаврите

 

Падането на метеорит с диаметър близо 10 километра в Мексико е било фатално за динозаврите преди 66 милиона години. Това е научно потвърдено според публикация в американското списание "Science", предаде БГНЕС.
Предишни изследвания създаваха впечатление, че този гигантски сблъсък, който променя климата на Земята, е станал цели 300 хиляди години преди внезапното изчезване на динозаврите. Новото изследване, което се основава на техники за радиометрично датиране с висока точност, показва, че метеоритът се е разбил на Земята преди  66 038 000 години. Това е 33 хиляди години преди изчезването на динозаврите
 
"Ние показахме, че тези събития са много близки и така причиненото въздействие е изиграло важна роля в изчезването на динозаврите", казва Пол Рен, професор в Калифорнийския университет Бъркли и водещ автор на изследването. "Но ако сблъсъкът е нанесъл фаталния удар на динозаврите, вероятно той не е единственият фактор," казва той, позовавайки се на големите климатични промени през милионите години преди изчезването им, включително дългите периоди на застудявания. Поредица от огромни вулканични изригвания в Индия е станала една от причините за климатичните промени. 
 
Тези нови оценки слагат край на объркването, създадено от предишни изследвания, търсещи датиране на внезапното изчезване на динозаврите и много морски създания, документирано във вкаменелостите. 
 
Изчезването на динозаврите за първи път е свързано с падане на астероид или комета през 1980 г. Връзката е направена от професора по планетарни науки в Бъркли, който сега е покойник - Луис Алварес - и от неговия син Уолтър. Ударът образува кратер, наречен Чиксулуб (Chicxulub), широк 177 км край бреговете на Мексико, припомня АФП. След това редица учени разсъждаваха и изграждаха хипотези около възможността гигантския космически удар да е причинил промените. Последното изследване доказва тази възможност, но добавя и други въздействия.
 
Източник: dir.bg
Дата: 08.02.2013
Редактор: Veline Nascimento
Сн: EPA/БГНЕС