Международната космическа станция може да пламне

 

 
Съществуват опасения, че Международната космическа станция (МКС) може да пламне, след като се установи, че НАСА използва акумулатори от същата японска фирма, която оборудва спрените от полети американски самолети "Дриймлайнър", пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Компанията GS Yuasa Corp. чиято щаб квартира е в Киото, в момента се разследва от японските и американските власти заради два инцидента с новите самолети Боинг 787 "Дриймлайнър". Това принуди спирането от полети на 50 летателни апарата от същия модел. 
НАСА няма да преразгледа договорите си с японската компания, преди окончателно да бъде приключено разследването

НАСА няма да преразгледа договорите си с японската компания, преди окончателно да бъде приключено разследването
Сн.: EPA/БГНЕС
 
Литиевите клетки, които се използват на МКС, не са от същия тип, като тези, причинили проблемите в "Дриймлайнър", уточни говорителят на НАСА Джош Байърли. Той заяви, че НАСА няма да преразгледа договорите си с японската компания, преди окончателно да бъде приключено разследването на компетентните власти относно повредите, констатирани в спрените от полет самолети. Това със сигурност ще събуди тревога сред астронавтите, които пребивават и тепърва ще работят на МКС, пише вестникът. 
 
Специалисти изтъкват, че въпросните японски литиево-йонни акумулатори опасно се самонагряват при промяна на температурата и атмосферното налягане. Именно този им недостатък причини възпламеняване им в "Дриймлайнър" на летището в Бостън на 7 януари. При подобни обстоятелства по спешност кацна самолет от същата марка по време на вътрешен полет в Япония.
 
Източник:dir.bg
Дата: 22.01.2013
Сн.: EPA/БГНЕС
Редактор: Veline Nascimento