Русия реши финансовите проблеми за лунната си мисия

 

Руската Федерална космическа агенция (Роскосмос) подписа с научно-производственото обединение „Лавочкин” обновен договор за създаването на лунната сонда „Луна-Глоб-1”, което разрешава съществувалите по-рано проблеми с финансирането и организирането на работите по създаването на апарата.
 
Русия реши финансовите проблеми за лунната си мисияТова съобщи завеждащият лабораторията за космическа гама-спектроскопия към Института за космически изследвания на Руската академия на науките, където се създават научните прибори за сондата, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".
 
След загубата на междупланетната станция „Фобос-Грунт” руската програма за изследване на Луната бе сериозно преразгледана. В резултат част от договорите по тази програма станаха неактуални, други изтекоха, а нови договори в течение на дълъг период от време не се сключваха. Учените заявиха по-рано, че тези забавяния застрашават не само лунните мисии, но и съвместната с Европа програма „ЕкзоМарс”, за която част от оборудването ще се изпробва върху лунните апарати. 
 
Лунната сонда „Луна-Глоб-1” се планира да може да се приземява на единствения естествен спътник на Земята.
 
Източник:dir.bg
Дата: 16.01.2013
Сн.: Getty Images/Guliver
Редактор: Veline Nascimento