Полетът със скоростта на светлината не е като в ”Star Wars”

 

 
Пътешествието със скоростта на светлината на практика не би изглеждало така, както го показват в холивудските фантастични филми. В реалността, дори да бе възможно придвижването с подобна скорост и то да съществуваше, би било много по-различно, твърдят британски студенти от университета в Лестър, предаде Нюзру.
Студентите са изчислили, че върху космически кораб от филмовата поредица "Междузвездни войни" (Star Wars), който се движи с пределна скорост в космическата шир, биха действали законите на физиката. Следователно намиращите се в него хора не биха могли да видят простиращите се в безкрайна линия силуети на звездите. Вместо това те биха се сблъскали с ефекта на Доплер. 
 
В резултат т.нар. синьо отместване на звездното лъчение от видимия спектър би преминало в рентгеновия диапазон, предоставяйки на взора на космическия пътешественик само светъл диск, разположен в центъра, и с приглушена светлина по краищата. Този ефект възниква, когато работят сирените на "Бърза помощ", се казва в статия на студентите, публикувана на сайта на сп. Journal of Physics Special Topics. 
 
Освен това интензивните X-лъчи биха предизвикали спиране на космическия кораб, а налягането върху него би било съпоставимо с това, което може да възникне на дъното на Тихия океан. Също така на екипажа ще е необходима защита от вредните рентгенови лъчи.
Източник:dir.bg
Дата: 15.01.2013
Сн.: bTV Media Group
Редактор: Veline Nascimento