Българското знаме на Южния полюс

 

За първи път българското знаме се развя на Южния полюс. Профeсор Христо Пимпирев покори най-южната точка на нашата планета.
 
Известният български полярник е част от международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Ледената шапка, извършено от Руал Амундсен и Робърт Скот.
 
За разлика от полярниците преди столетие, които са пътували месеци и са били подложени на невероятни изпитания, сегашните преодоляват бързо разстоянията.
 
На дългия повече от 20 хиляди км път до Южния полюс професор Христо Пимпирев и монголският му колега Дугерджав тръгнаха на 29 декември. Днес българският трибагреник вече се развява на ледената шапка. Така след покоряването на Южния полюс от писателя Стефан Груев и пътешественика Стефан Пашов, които обаче са били част от чужди проекти, най-после проф. Пимпирев заби там и националния ни флаг.
 
Христо Пимпирев: "Това е един незабравим ден от моята полярна кариера така да се каже. Това е моята 21 експедиция, прекарал съм общо 5 години в Антарктика, но това е незабравимо наистина. Да знаеш, че си на най-южната точка, най-далечната, където всички меридиани се пресичат и само за 30 сек да направиш околосветско пътешествие."
 
След двудневна аклиматизация в палатки при - 32 градуса експедицията потегля преди ден и половина на близо 10-километров преход до полюса.
 
Христо Пимпирев: На полюса бяхме близо 8 часа, там височината е около 3200 м, тъй като атмосферата е по-тънка, се усеща много повече, нямаше проблем с височината.
 
Да се наредиш сред 12 големи полярни държави на самата най-южна точка е не само престижно. Това според шефа на Българския Антарктически институт е затвърждаване на статута ни на една от полярните държави членуващи в Антарктическия договор.
 
Христо Пимпирев: "Изживяването е неповторимо и аз съм горд, че съм българин, и вече и бъргарският флаг е там заедно с флаговете на всички държави, които изследват този континент."
 
Преди часове експедицията, в която участват полярници от Америка, Италия, Бразилия и Чили, са се върнали на Глетчера Юнион и оттам ще тръгнат към материка.
 
Автор: Цв. Атанасова, Н. Василева
Източник: bnt.bg