1,5 кг. тежи уникалното съкровище в Свещари

Подобна находка не е откривана досега на територията на България

 

Снимка: БГНЕС
 
Уникалната находка от златни накити, намерена вчера в Свещари от екипа на проф. Диана Гергова от БАН , съдържа килограм и половина изящни накити от времето на гетското царство.
Археолозите проучва т.нар. Омуртагова могила вече 20 години. Откритието е неочаквано дори за тях. При разкопаването на най-големия надгробен паметник в района професор Диана Гергова и нейните помощници са се натъкнали на части от дървено сандъче, в което има обгорели кости и пепел заедно с множество изключително добре запазени златни предмети.
Съкровището датира от края на 4 и началото на 3 век пр.Хр., като досега извадените накити тежат около килограм и половина. Намерени са златни гривни, апликации към конска сбруя, множество апликации с женска глава на богиня, мъниста. По думите на проф. Гергова подобна находка не е откривана досега на територията на България и изобщо в гетското средище.
„За пръв път имаме такъв пример в който в един от етапите от насипването на могилите, което гетите винаги са правили на три етапа, и ние знаем че на всеки етап са извършвани определени обреди и са поставяни някакви дарове.. Точно на един етап, който е свързан с насипването на тази могила от тъмна пръст, е било положено това ковчеже като един дар вероятно свързан с владетеля, който трябва да е погребан тук”, обясни проф. Гергова.
Според предположенията на археолозите това е могилата, свързана с погребението на гетския владетел Котела. Той е известен в историята на траките и на гетската държава като един от тъстовете на Филип II Македонски.
 
Автор: btvnews.bg
Дата: 08.11.2012