НАСА ще унищожи спътник в името на науката

 

 
НАСА ще унищожи спътник в името на наукатаНАСА строи спътник, който обаче няма да бъде изстрелян в Космоса. Целта не спътникът да бъде унищожен още на Земята, като част от нов експеримент. По този начин експертите ще могат да изследват физическите характеристики на отломките, получаващи се от сблъсъка на два сателита.
Спътникът „Дебрисат” е като съвременните космически апарати, изстрелвани на ниска орбита. Проектира го екип от университета на Флорида, който ще използва абсолютно същите хардуери, материали и софтуер, като при спътниците, извеждани в Космоса
Тестът със сблъсъка при космическа скорост ще е в началото на 2014 г. в изследователски център на военновъздушните сили в Тенеси. Очаква се най-малките отломки от него да са с размер 2 мм. Всички парчета от разрушения спътник ще бъдат събрани и изследвани. Данните ще бъдат предадени на НАСА за анализ, за да помогнат за усъвършенстване на модела, по който се изчислява разпадането на спътниците. От НАСА очакват те да имат огромно значение както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, тъй като изчисленията показват, че отломки от сбъскали се спътници ще доминират в орбитата в съвсем скоро време.
Автор: Ekip News
Дата: 07.11.2012